Bogart in het wild

Bogart in het wild

Oscar Acceptance Speeches. Met: Grace Kelly, Vivien Leigh, Gwyneth Paltrow, e.v.a.

YouTube

In de jaren dertig ziet het er nog wel een beetje anders uit, maar de jaren vijftig lijken nu, als de uitzending in kleur was geweest. Actrices als Grace Kelly, Vivien Leigh en Audrey Hepburn zijn in hun Oscarjurken niet ouderwets geworden. Op YouTube is een groot aantal Oscar acceptance speeches uit voorbije tijden te vinden. Hoe langer geleden hoe leuker, want sterren van vroeger ken je nu meestal echt alleen uit hun films, en niet uit talkshows of andere publiek optredens. Ik had Humphrey Bogart bijvoorbeeld nog nooit in het wild gezien, als zichzelf in plaats van in de huid van een of ander personage. In 1952 wint Bogart onder meer van Montgomery Clift (A Place in the Sun) en Marlon Brando (A Streetcar Named Desire) voor zijn rol in The African Queen. „It's a bit nicer here than in the Belgian Congo”, zegt Bogart als hij de prijs in ontvangst neemt, met dezelfde Amerikaanse knauw waarmee hij in Casablanca Ingrid Bergman afwijst. Brando kreeg drie jaar later een Oscar voor On The Waterfront uit handen van Bette Davis, voor de gelegenheid met een soort badmuts op haar hoofd. „Het is veel zwaarder dan ik dacht”, zegt hij over het beeldje.

Elizabeth Taylor hijgde zich er in 1961 doorheen toen zij van Yul Brunner de Oscar kreeg voor haar rol in Butterfield 8. Julie Christie is nog suffer als ze „thank you” stamelt bij het ontvangen van haar Oscar voor haar spel in Darling uit handen van Rex Harrison. Waren alle vrouwen voor 1970 van die kirrende kindvrouwtjes? Gelukkig is daar ook nog de onderkoelde Vivien Leigh, die in 1940 voor Gone With the Wind won. En het schattige aardappeltje Tatum O’Neal, die in 1973 de beste bijrol won voor Paper Moon en in een smoking het toneel opkwam. Ze is nog steeds de jongste winnaar van een Oscar.

    • Bianca Stigter