‘Bijna honderd doden op dag vol geweld in Syrische stad Homs’

De Syrische stad Homs wordt al wekenlang zwaar bestookt door troepen van het leger van president Assad. Foto AP

Net als gisteren zijn er volgens activisten vandaag bijna honderd doden gevallen bij het aanhoudende geweld in Syrië. In de belegerde stad Homs werden tientallen lichamen gevonden. Een deel van de Syrische oppositie wil dat er militair ingegrepen wordt.

De centraal gelegen stad Homs is al meer dan drie weken het epicentrum van de volksopstand tegen het regime van president Assad. Ook vandaag werd de stad volgens activisten beschoten en gebombardeerd door het Syrische leger. Daarbij zouden meer dan tachtig doden zijn gevallen. In de wijk Bab Amro werden na een bombardement vanmiddag meer dan zestig lichamen van zowel gewapende opstandelingen als burgers gevonden.

Eerder vandaag werd al bekend dat bij het geweld in Homs ook twee westerse journalisten zijn omgekomen. Het gaat om de Amerikaanse journalist Marie Colvin, die werkt voor The Sunday Times, en de Franse persfotograaf Remi Ochlik. Ze zouden gesneuveld zijn toen een geïmproviseerd mediacentrum in Bab Amro onder vuur werd genomen door het Syrische leger. De dood van de journalisten is door de EU en verschillende westerse landen sterk veroordeeld.


Grotere kaart weergeven

Oppositie: militaire interventie mogelijk enige oplossing voor crisis

De Syrische Nationale Raad, het belangrijkste samenwerkingsverband van verschillende Syrische oppositiepartijen, zei vanmiddag steeds meer te gaan geloven dat alleen een militaire interventie van buitenaf nog een einde kan maken aan het bloedvergieten in Syrië. “Er zijn twee kwaden: militaire interventie of een langdurige burgeroorlog”, aldus woordvoerder Basma Kodmani.

Een militaire interventie door de NAVO of de omliggende Arabische landen lijkt echter ver weg, omdat een invasie van het sektarisch zo verdeelde Syrië enorme risico’s met zich meebrengt. De meest waarschijnlijke militaire optie voor de internationale gemeenschap is het financieren en bewapenen van de Syrische opstandelingen. De Verenigde Staten lieten gisteravond weten over zo’n strategie na te denken.

    • Pim van den Dool