Bijna alle Nederlanders eten te zout

Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking gebruikt meer zout dan het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. Volwassen mannen consumeren dagelijks gemiddeld 9,9 gram, vrouwen 7,5 gram. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Veel zout in het voedsel kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Daardoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe, en dus op voortijdig overlijden.

Vooral brood, kaas, sauzen en vlees bevatten relatief veel zout, evenals voorverpakt voedsel en kant-en-klaarmaaltijden. Naar schatting eenvijfde van het genuttigde zout wordt toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel. Mensen die veel zout consumeren, eten en drinken gemiddeld ook meer, constateren de onderzoekers.

Volgens het RIVM zou het circa zevenduizend doden per jaar schelen als Nederlanders verantwoord zouden eten. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie zegt dat het zoutgehalte in levensmiddelen de laatste jaren al is teruggebracht. Maar de branchevereniging erkent dat „aanvullende stappen nodig zijn”.