Asscher beslist niet voor volgend jaar zomer over PvdA-leiderschap

Foto NRC / Bas Czerwinski

Lodewijk Asscher beslist niet voor de zomer van 2013 over de vraag of hij de nieuwe leider van de PvdA wil worden. Hij zei vanmiddag tegen AT5 dat hij zijn werk als wethouder in Amsterdam in ieder geval zal afmaken.

Asscher noemde het “gek om te zien” dat er sinds het vertrek van Cohen afgelopen maandag zoveel gespeculeerd wordt over de vraag of hij bij de volgende verkiezingen de PvdA wil leiden. De Amsterdamse wethouder, die gezien wordt als iemand die de PvdA weer uit het slop zou kunnen halen, zegt zijn kiezers trouw te blijven. “Ik heb altijd heel duidelijk gezegd: ik maak mijn werk in Amsterdam af.”

Het vertrek van Cohen is “verdrietig”, aldus Asscher. Hij hoopt dat er nu een “hele goede opvolger” komt die de ambitie heeft Nederland beter te maken. “Er is nu werk aan de winkel”, zo zegt de wethouder. De opvolger van partijleider Cohen moet uit de Kamerfractie komen. Martijn van Dam wierp zich eerder vanmiddag op als eerste kandidaat voor de functie van fractievoorzitter.

Cohen legde maandag het partijleiderschap neer omdat hij naar eigen zeggen onvoldoende effectief heeft kunnen zijn. De leden van de PvdA gaan de komende weken bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. Gisteren besloot de Kamerfractie dat de keuze van de leden wordt overgenomen. Ook de Kamerleden Diederik Samsom en Ronald Plasterk worden gezien als mogelijke kandidaten, maar hebben nog geen uitsluitsel gegeven.

    • Pim van den Dool