Adele mag niet danken

Een middelvinger naar de tv-camera’s. Dat was de nu al weer veelbesproken reactie van de Britse zangeres Adele, die gisteravond opnieuw de grote winnares bleek bij de Britse tegenhanger van de Amerikaanse Grammy muziekprijs, de Brit Awards. Haar emotionele dankspeech werd door de presentator James Corden onderbroken; ze moest plaats maken voor het optreden van de band Blur, die als eregast van de Brit Awards de ‘Outstanding Achievement Award’ kreeg.

De organisatie van de Brit Awards heeft inmiddels excuses aangeboden aan Adele die in de O2 Arena werd verkozen tot beste vrouwelijke Britse artiest en de prijs kreeg voor album van het jaar. Via Twitter reageerde de zender ITV op alle commotie: „We betreuren dat dit gebeurd is en we bieden Adele onze excuses aan omdat haar grote moment werd afgebroken.”

„Ik zou net mijn Britse fans gaan bedanken voor hun fantastische steun, maar dat kon plots niet meer”, reageerde de 23-jarige Adele. Wel zei ze nog dat het een „fantastisch jaar” voor haar was. Ze nam vorige week in Los Angeles zes Grammy Awards in ontvangst voor haar album 21. Adele dankte ook haar platenlabel, omdat die haar „de artiest liet zijn die ze wil zijn”. Volgens de BBC zijn er wereldwijd al 24 miljoen exemplaren verkocht van 21.

De zanger Ed Sheeran (21) werd met twee awards de beste Britse nieuwkomer en beste Britse soloartiest. En ook Coldplay viel in de prijzen en nam de award voor beste Britse groep mee naar huis, terwijl Foo Fighters tot beste internationale groep werd bekroond. Ook Lana del Rey en Rihanna wonnen. De jongensband One Direction kreeg voor het nummer What Makes You Beautiful de prijs voor beste single. Kort werden de overleden sterren Whitney Houston en Amy Winehouse geëerd.

    • Amanda Kuyper