Zorgverzekeraar CZ wil betere zorg afdwingen met wachtlijsten

Zorgverzekeraar CZ gaat dit jaar zelf wachtlijsten veroorzaken in slecht presterende ziekenhuizen. CZ, met 3,3 miljoen klanten een van de grootste verzekeraars, wil zo afdwingen dat mensen naar de beste en efficiëntste ziekenhuizen in hun regio gaan. Dat zegt Rien Pijnenburg, hoofd inkoop ziekenhuiszorg, vandaag in NRC Handelsblad.

Het hoofdkantoor van CZ in Tilburg. Foto NRC / Merlin Daleman

Zorgverzekeraar CZ gaat dit jaar zelf wachtlijsten veroorzaken in slecht presterende ziekenhuizen. Dat geldt voor de negen meest voorkomende medische ingrepen, zoals heup-, knie- en staaroperaties. CZ, met 3,3 miljoen klanten een van de grootste verzekeraars, wil zo afdwingen dat mensen naar de beste en efficiëntste ziekenhuizen in hun regio gaan.

Dit kondigt Rien Pijnenburg, hoofd inkoop ziekenhuiszorg bij CZ, vandaag aan in NRC Handelsblad. Het laten ontstaan van wachtlijsten bij bepaalde ziekenhuizen is “een van de weinige middelen die we hebben om patiëntenstromen te sturen”, zegt hij. Omdat de zorgkosten ook vorig jaar bleven stijgen, heeft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vorig jaar een maximumbedrag met ziekenhuizen afgesproken.

CZ zet het wapen van de wachtlijsten nu in om ziekenhuizen gefaseerd te dwingen tot het verlenen van betere zorg. Pijnenburg:

“We gaan bij sommige ziekenhuizen beperkt inkopen als de prijs of de kwaliteit daartoe aanleiding geeft. Dan spreken we bijvoorbeeld met een ziekenhuis dat vorig jaar 150 heupoperaties bij ons declareerde, nu slechts 120 operaties af. Dan nemen patiënten contact met ons op: we staan op een wachtlijst! Dan kunnen we tegen hen zeggen: gaat u maar naar dat andere, efficiëntere of betere ziekenhuis.”

Het zou praktisch niet mogelijk zijn om in één keer alle patiënten voor een ingreep naar de best functionerende ziekenhuizen te sturen.

Lees het hele artikel over de zorgafspraken tussen verzekeraars en ziekenhuizen vandaag in NRC Handelsblad of in de Digitale Editie.