YouTube gaat zelf video's maken

YouTube gaat op grote schaal zelf programma's produceren. Google, moederbedrijf van de populaire videowebsite, heeft 100 miljoen dollar gereserveerd om 25 uur aan nieuwe programma’s per dag te maken, op 96 kanalen.

Hiervoor trekt YouTube bekende namen aan uit de film- en televisiewereld. CSI-bedenker Anthony Zuiker wil een horrorserie maken. Deepak Chopra, Indiase schrijver van zweefboeken, maakt een programma over spiritualiteit. Taiwanees-Amerikaanse regisseur Justin Lin (Fast Five, Community) heeft zijn kanaal YOMYOMF (YouOffendMeYouOffendMyFamily). Hij werkt samen met YouTube-sterren Ryan Higa en Kevin KevJumba Wu. YouTube gaat verder samenwerken met grote amusementsbedrijven als Warner Bros en productiebedrijf Shine Reveille (van News Corp), makers van de komische series The Office en Ugly Betty. Verschillende kanalen zijn al in gebruik, zoals het sportkanaal Network A en het Spaanstalige Tutel.

YouTube gebruikt het geld ook om kleine videobedrijven te betalen, die heel goedkoop en snel werken en toch miljoenen kijkers bereiken. Videomakers krijgen een eigen kanaal, waar ze veel meer vrijheid zullen genieten dan als ze voor de traditionele tv- en filmbedrijven werken. Een ander voordeel: meer contact met de kijkers.

YouTube trekt nu al extreem veel bezoekers, 800 miljoen per maand, maar zendt nu voornamelijk archiefmateriaal en amateurfilmpjes uit. Met professionele filmpjes hoopt YouTube meer en duurdere adverteerders te trekken, en trouwere kijkers. Nu blijven ze nooit langer hangen dan tien minuten.

YouTube mikt op een doelgroep van 18 tot 34-jarige, die steeds minder tv kijkt en meer tijd spendeert aan filmpjes kijken op smartphones en computers. Volgens het bedrijf ligt daar de toekomst. Anthony Zuiker verklaart zijn overgang van televisie naar web-tv: „Het ancien régime zal wankelen omdat iedereen denkt dat tv het enige apparaat is dat ertoe doet. En dat is gewoon niet zo.” Het einde van de traditionele televisie ten faveure van het online video kijken is al langer voorspeld. Toch blijft televisie belangrijk voor het doorsnee publiek.

De voorpagina van de website is alvast aangepast; naast de populairste filmpjes staan er nu door YouTube aangeraden kanalen en filmpjes op.