Youssou N’dour bij betoging door traangasbus geraakt

Zanger Youssou N’Dour op het concert ‘Africa Celebrates Democracy’ in Tunis op 11 november 2011, om te vieren dat de Tunesische opstand de Arabische Lente inspireerde. N’Dour, al langere tijd politiek geëngageerd, wilde president van Senegal worden. Foto Reuters / Anis Mili

De Senegalese zanger Youssou N’dour is vanavond gewond geraakt aan zijn been, toen een menigte uit elkaar werd gedreven in Dakar. N’dour zou er niet ernstig aan toe zijn, meldt persbureau AFP.

N’dour was aanwezig op een verboden demonstratie in de Senegalese hoofdstad Dakar. De betoging werd met traangas door de politie uit elkaar gedreven. De zanger, die het als presidentskandidaat wilde opnemen tegen president Abdoulaye Wade maar dat niet mag, werd door een traangasbus in zijn been geraakt.

Een woordvoerder van de burgerbeweging van N’dour, de “Fekké ma ci boolé”, liet aan AFP weten dat de zanger er niet ernstig aan toe is:

“Youssou N’dour is gewond geraakt aan zijn linkerbeen en wordt onderzocht. Hij is er echter niet ernstig aan toe. Verder geven wij geen commentaar over de kwestie.”

De onrust in Dakar ontstond vanavond, toen N’dour op het dak van een auto dicht bij een cordon oproerpolitie kwam. De menigte eromheen gooide stenen, en de politie vuurde traangas op de betogers af.

Een verslag uit Dakar van de NOS, van afgelopen zondag:

Onrust rond derde termijn Wade

Het is al een tijd onrustig in Senegal. Veel Senegalezen willen niet dat Abdoulaye Wade (85) zich voor een derde termijn herkiesbaar stelt. Afgelopen zondag maakte de Senegalese minister van Binnenlandse Zaken, Ousmane Ngom, nog zijn excuses voor politiegeweld in Dakar.

Gevreesd wordt dat de spanningen verder zullen oplopen, mocht de 85-jarige Wade tot winnaar van de verkiezingen van volgende week worden uitgeroepen. Het hooggerechtshof besliste in januari dat Wade zich opnieuw kandidaat mag stellen, hoewel de grondwet bepaalt dat een president maximaal twee termijnen van zeven jaar mag dienen.

De presidentsverkiezingen vinden aanstaande zondag plaats, 26 februari.

Een verslag van eind januari van Al Jazeera uit Senegal:

    • Peter van der Ploeg