Wie naar Ibiza gaat, moet een beetje zoals Rutger zijn

Reisgids

Rutger Castricum: Mijn Ibiza

Bertram en de Leeuw, 204 blz

€ 14,95 ***

Dat we het even weten: Pownews-presentator Rutger Castricum is vanaf nu auteur. „Want de titel ‘auteur’ doet het nu eenmaal goed in Nederland”, schrijft Castricum in de inleiding van zijn reisgids Mijn Ibiza, die donderdag verschijnt. „Het klinkt toch stukken beter dan: ‘Ik werk bij de televisie’.”

Castricum schreef Mijn Ibiza naar aanleiding van televisieprogramma House Ibiza (Powned), waarin hij samen met collega Dominique Weesie BN’ers interviewde in een villa op het eiland. Het programma werd een soort parodie op Villa Felderhof , met Castricum in zijn bekende anti-autoritaire rol. Veel beelden van feestende Kamerleden en dienbladen vol champagne die op kosten van de publieke omroep in het zwembad worden gegooid.

Maar Castricum houdt echt van Ibiza, zo blijkt. Hij kwam er als kind („tijdens de adembenemende zonsondergangen poepte ik er al mijn luiers vol”), als feestende twintiger en nu als dertiger achter de kinderwagen.

Als reisgids is Mijn Ibiza best verfrissend. Eens geen boekje vol onnodige foto’s van zonsondergangen waarbij de lezer zich afvraagt of hotels niet voor een plekje in de gids hebben betaald. Mijn Ibiza is een egodocument, met oprecht enthousiasme geschreven. Castricum vertelt over zijn favoriete stranden, hotels en restaurants.

Wie zich op zijn Ibiza wil gedragen, moet een beetje zoals Rutger zijn. En dus krijgen we een opvoedcursus van Castricum, die zich zoals wel vaker hult in ergernissen over de provincialen om hem heen. Bestel alvast een biertje in het vliegtuig, om de tijd tussen de bierbuiken met gouden kettinkje en witte sportschoenen uit te kunnen zitten, raadt hij aan. En laat alsjeblieft die klittenbandslippers en kleding met marihuanablad thuis. Vrouwen op Ibiza horen skinny jeans, hele hoge hakken en een strak T-shirt („bedrukt met het hoofd van Madonna, Monroe of Sieneke – lekker gek”) te dragen. Uiteraard zonder bh. Want bh’s, daar doen ze niet aan op Ibiza.

De onnodige interviewtjes met BN’ers die vaak op Ibiza komen daargelaten (Jeroen Pauw, Saskia Noort en Peter R. de Vries, die er doodmoe van wordt om herkend te worden) is Mijn Ibiza een praktisch gidsje voor wie vaker op het eiland komt, of van plan is om te gaan. Want Ibiza is helemaal geen door toeristen en commercie verpest eiland, schrijft Castricum. „Allemaal gelul.”

Redacteur Media

    • Stijn Bronzwaer