Onderzoek naar lawine Oostenrijk kan weken duren

Gasthof Post, het hotel waar de koninklijke familie al decennia te gast is. Foto AP / Dietmar Stiplovsek

Het onderzoek dat de Oostenrijkse justitie is begonnen na het lawineongeluk waarbij prins Friso vrijdag zwaargewond raakte, kan nog weken duren. Bij het onderzoek wordt gekeken of de begeleider van de prins, de 42-jarige Florian Moosbrugger, nalatigheid verweten kan worden. Dat laat het Openbaar Ministerie in Feldkirch vandaag weten aan persbureau Novum.

Tot het onderzoek is afgerond, is onduidelijk wat de vervolgstappen zijn. Een zegsman van het OM:

“Er zijn in principe drie mogelijkheden. We kunnen besluiten dat vervolgonderzoek nodig is, iemand aanklagen, of het onderzoek afsluiten.”

Tot welk besluit justitie komt, moet ‘in de komende weken’ duidelijk worden.

Het onderzoek van justitie richt zich niet op de dienst die in de ochtend met ontploffingen gecontroleerd een lawine probeerde te veroorzaken. Omdat daarbij geen sneeuw loskwam, kwam de ongelukslawine later op de dag als een verrassing. De skiroute was ondanks het hoge lawinegevaar die dag geopend. Skiën buiten de piste is op eigen risico.

Eerder werd gemeld dat het onderzoek dat is ingesteld gebruikelijk is bij dergelijke lawineongelukken.

Moosbrugger is de eigenaar van het hotel waar de koninklijke familie al decennia te gast is. vrijdag werd prins Friso door een lawine bedolven nadat hij off-piste ging skiën. Moosbrugger wist zichzelf te bevrijden uit de sneeuw omdat hij, in tegenstelling tot de prins, wel een lawine-airbag droeg.

KRO formuleerde: Moosbrugger in staat van beschuldiging gesteld

KRO’s Tijd voor Twee kwam vanmiddag met het nieuws dat Moosbrugger in staat van beschuldiging is gesteld wegens nalatigheid met ernstige gevolgen. Waarschijnlijk ging het hier om een verkeerde formulering.

Twitter avatar tijdvoortwee Tijd voor Twee Vriend prins Friso in staat van beschuldiging gesteld. Zodadelijk Rob Savelberg vanuit Innsbruck in #tijdvoortwee met @fritsspits

Telegraaf-journalist Rob Savelberg zei in het gesprek met Radio 2 dat Moosbrugger door de Oostenrijkse justitie verdacht wordt. Tegen nrc.nl zegt hij: dat is iets anders dan iemand in staat van beschuldiging stellen. “De KRO heeft het interview met mij verkeerd ingeleid.”

NRC-redacteur Bart Funnekotter komt net uit Innsbruck en reageerde vanmiddag:

“Ik krijg de politiewoordvoerder niet direct te pakken, maar mij is niet bekend dat Moosbrugger reeds in staat van beschuldiging is gesteld. Wel doet de politie actief onderzoek naar hem. Hij is gehoord en alles bevindt zich nu nog in de onderzoeksfase.”

Zodra er meer bekend wordt over het politieonderzoek, melden wij het hier.

Toestand prins Friso ongewijzigd

De toestand van de prins is volgens het laatste bericht van de RVD ongewijzigd: ‘stabiel maar niet buiten levensgevaar’. Mogelijk kan pas aan het eind van de week een nieuwe prognose gegeven worden. De prins ligt nog altijd op de intensive care in de Universitätskliniken in Innsbruck.