Voorlopige hechtenis voor DSK in prostitutiezaak

Dominique Strauss-Kahn, de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds, is vanmorgen in voorlopige hechtenis genomen in verband met een justitieel onderzoek naar luxe prostitutie in het sjieke hotel Carlton in Lille. Vrienden uit de Noord-Franse stad zouden ook vrouwen hebben meegenomen op bezoeken aan Strauss- Kahn toen deze nog in Washington woonde.

DSK kan maximaal 48 uur worden vastgehouden. Het besluit hem in voorlopige hechtenis te nemen laat zien dat justitie in Lille deze zaak zwaar opneemt, maar tegelijk maakt dit juridisch mogelijk dat Strauss-Kahns advocaat bij het verhoor is, met extra controle op het verslag ervan. Hij wordt beschuldigd van heling en souteneurschap, een begrip dat in de Franse wet breed wordt uitgelegd. Strauss- Kahn heeft eerder gezegd niet te hebben geweten dat de vrouwen op de seksfeesten die zijn vrienden organiseerden, werden betaald, volgens justitie door bedrijven.

Strauss-Kahn had uitstekende papieren presidentskandidaat van de Franse socialisten te worden. Hij verspeelde die kans toen hij in mei vorig jaar in New York werd gearresteerd nadat een kamermeisje hem had beschuldigd van verkrachting. (AP)