Voetbalkijkers krijgen cijfertjesop tweede scherm

Eén scherm voldoet niet meer voor sportfans. Eredivisie Live biedt een gratis app voor tijdens de wedstrijd, met veel leuke weetjes en feiten. Meer passes op het noordoosten!

None

Goed nieuws voor de liefhebber van voetbalfeitjes: tijdens de volgende speelronde lanceert het betaalde voetbalkanaal Eredivisie Live een gratis applicatie waarmee statistieken al tijdens de wedstrijd te volgen zijn. Niet op de televisie zelf, maar op een ‘tweede scherm’, zoals de tablet en laptop. Wie bijvoorbeeld wil weten hoeveel geslaagde passes een speler heeft gegeven en waar de schoten op doel precies aankwamen, ziet dat op eredivisielive.nl/tweedescherm.

Eredivisie Live is niet de eerste met zo’n sport-app, tijdens het WK voetbal 2010 en de Tour de France 2011 bood de NOS ook een tweede scherm aan. De Formule 1 laat via een app precies zien waar op het circuit de coureurs rijden, de Amerikaanse basketbalcompetitie herhaalt op het tweede scherm opvallende acties en kijkers van Eurosport kunnen via nuopeurosport.nl discussiëren met de commentatoren.

De sportwereld lijkt het erover eens: één scherm voldoet niet meer. En de kijkers gaan dankbaar in die trend mee. Tijdens de finale van de American Football-competitie, de Superbowl, werd er 12,2 miljoen keer getweet. En in Nederland behoren de hashtags van eredivisiewedstrijden vrijwel altijd tot de meest besproken onderwerpen, de trending topics, op Twitter. Ook afgelopen weekend, tijdens Ajax - NEC, hashtag #ajanec.

Het tweede scherm van Eredivisie Live verzamelt die tweets, die grotendeels beperkt blijven tot lofuitingen voor het eigen team. Daarnaast biedt het tweede scherm een liveblog aan. Snel is deze nog niet: goals uit andere wedstrijden worden pas vier minuten later beschreven. Daarnaast lijken de updates door een opgewonden fan getikt – „Wat een spektakel vandaag, er wordt aan de lopende band gescoord en er zaten er aantal mooie tussen ook.” Een groot verschil met bijvoorbeeld The Guardian, waar redacteuren op intelligente en grappige wijze de wedstrijd becommentariëren: „This has the whiff of turning into a very awkward afternoon for Spurs”.

Maar de indrukwekkende hoeveelheid statistieken die het tweede scherm aanbiedt, doen de tweets en liveblogs vergeten. Daarmee heeft Eredivisie Live haar kijkers een persoonlijk controlecentrum voor de speelrondes gegeven. In een oogopslag zijn alle tussenstanden zichtbaar en de wedstrijdpagina toont meteen welke club het meeste balbezit heeft en wie er meer schoten op doel, overtredingen, hoekschoppen, buitenspelovertredingen en vrije trappen op naam heeft staan. Rechts loopt een tijdlijn mee, waar per minuut te raadplegen is wat er op het veld gebeurt – „17de minuut, overtreding Siem de Jong”.

Daartussen plaatst Eredivisie Live stellingen – „Ajax gaat een moeilijke middag tegemoet, eens of oneens?”, meerkeuze-quizjes „hoeveel wedstrijden verloor NEC dit jaar?”, en feitjes: „Van zijn laatste vier doelpunten scoorde Vertonghen er drie met het hoofd”. Ontnuchterend om te zien dat 70 procent van de kijkers dacht dat Ajax het moeilijk zou krijgen – het werd 4-1 – en dat 80 procent de meerkeuzevraag over NEC verkeerd beantwoordde.

Wellicht gaat de algehele voetbalkennis van de kijker er met de introductie van het tweede scherm op vooruit, want vanaf de wedstrijdpagina kan hij doorklikken naar nog meer wedstrijdstatistieken. Zo is op een heatmap te zien waar op het veld de elftallen het meeste balbezit hebben en in welke richting de meeste goede passes gegeven worden. Goed materiaal om thuis indruk mee te maken – „ze moeten meer in noordoostelijke richting passen!” – en een zegen voor de hardcore voetbalfan die geen genoeg van cijfertjes en weetjes kan krijgen.

Het enige wat nog ontbreekt – en wat Veronica tijdens kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal bijvoorbeeld wel aanbiedt – zijn instant herhalingen. Wie de kopbal van Jan Verthongen gemist heeft, is aangewezen op de betaalde app van Eredivisie Live.

Ernst-Jan Pfauth

    • Ernst-Jan Pfauth