‘Vijftig doden in Syrië’ - overleg Rode Kruis over wapenstilstand

Caption: A Syrian army tank is seen in the neighbourhood of Erbeen, near Damascus, February 20, 2012. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Een Syrische tank in de wijk Erbeen in Damascus. Foto Reuters

In Syrië zouden vandaag zeker vijftig mensen om het leven zijn gekomen door regeringsgeweld, zeker dertig daarvan zouden in de belegerde stad Homs gedood zijn.

Dat hebben oppositieleden gemeld aan persbureau AP. Eerder vandaag liet het Syrische Observatorium van Mensenrechten al weten dat er al zeker 31 mensen gedood waren in het opstandelingenbolwerk door troepen van het regime van president Bashar al-Assad.

Ondanks onderhandelingen tussen het Rode Kruis en de vechtende partijen in Syrië lijkt een mogelijk staakt-het-vuren nog ver in de toekomst te liggen. Sinds gisteren overlegt de organisatie om een dagelijks twee uur durend wapenstilstand om gewonden van medische hulp te voorzien.

Volgens de Verenigde Naties zouden de afgelopen elf maanden al meer dan 5.400 mensen, vooral burgers, zijn omgekomen tijdens de opstand in Syrië. Mensenrechtendeskundigen van de VN riepen vandaag het Syrische regime op een groep van tenminste zestien activisten, bloggers en journalisten vrij te laten. De zestien werden vorige week door de Syrische autoriteiten opgepakt en de volkerenbond vreeest dat ze worden gemarteld.

In een verklaring schrijven de deskundigen dat de Syrische autoriteiten “moeten stoppen met het intimideren van mensen die de mensenrechten verdedigen en iedereen vrijlaten die willekeurig is gearresteerd en wordt vastgehouden”. De zestien werden op 16 februari opgepakt bij een inval in het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting in Damascus. Onder hen waren activist Mazen Darwish en de in Amerika geboren blogger Razan Ghazzawi. Ze werden geblinddoekt en meegenomen naar een detentiecentrum van de Syrische militaire inlichtingendienst aan de rand van Damascus.

Lees voor de laatste ontwikkelingen in Syrië het liveblog van Al Jazeera.

    • Hans Klis