‘Verlies private sector bij Griekse deal kan oplopen tot 66 procent’

Het verlies dat privé-obligatiehouders moeten gaan nemen, om te verzekeren dat Griekenland de nieuwe Europese noodhulp van 130 miljard euro ontvangt, zal niet precies 53,5 procent zijn maar kan ook oplopen tot 66 procent.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van uitspraken van een anonieme minister in het kabinet van de Griekse premier Lucas Papademos. Het verlies voor de private schuldeisers is een van de laatste hindernissen voor de Grieken om de miljardensteun te ontvangen die hen moet behoeden voor een faillissement. Eerder vandaag kwamen de ministers van Financiën van de eurozone overeen de hulp op hoofdlijnen toe te zeggen.

Later deze week doet de Griekse regering het officiële aanbod aan de private schuldeisers, schreef onze correspondent Marloes de Koning vanmiddag in NRC Handelsblad. De spannende vraag is hoeveel die laatste zullen accepteren van het aanbod van de regering van Papademos. De Koning:

Op aandringen van onder meer Nederland en Duitsland is deze ‘vrijwillige’ schuldvermindering nog groter dan al werd aangenomen. In ruil voor een schuldkwijtschelding van nominaal 53,5 procent op de Griekse obligaties, waarvan de klap wordt verzacht met dertig miljard uit de noodlening, krijgen de private schuldeisers nieuwe waardepapieren. Een deel daarvan bestaat uit nieuwe Griekse obligaties tegen een veel lagere rente, beginnend bij twee en oplopend naar 4,3 procent. En een deel uit kortlopende leningen van het Europese noodsfonds EFSF. De nieuwe obligaties worden uitgegeven onder Brits recht, zodat beleggers zich beschermd voelen tegen besluiten van het Griekse parlement. De komende tijd is spannend hoeveel van de private schuldeisers dat aanbod aannemen. Om druk op de ketel te zetten greep de Griekse regering vandaag al naar het meest zware middel. Ze kondigde een nieuwe wet aan waarmee de schuldvermindering geldig kan worden verklaard voor alle uitstaande private schuld. Als die wet wordt gebruikt, is weinig van de vrijwilligheid overgebleven.

Zonder de deal zou Griekenland mogelijk volgende maand al niet meer aan betalingsverplichtingen kunnen voldoen, failliet gaan en uit de eurozone worden gezet. Hoewel niemand precies weet hoe dat de rest van de eurolanden zou beïnvloeden, zijn ze van mening dat het land redden goedkoper is dan de onvoorspelbare kosten van zo’n default.

Gedacht werd dat het akkoord de euro weer in wat rustiger vaarwater zou brengen. De Europese markten reageerden vandaag echter niet erg optimistisch op de nieuwe deal met Griekenland. Handelaren waren sceptisch over het tweede steunpakket, wat zich vertaalde in lagere sluitingen voor de beurzen. De DAX-30 in Frankfurt daalde 0,6 procent tot 6.908,18 punten, de Franse CAC-40 sloot 0,2 procent lager op 3.465,24 punten en de Britse FTSE-100 verloor 0,3 procent en sloot op 5.928,20.

De Dow Jones opende vanmiddag echter wel positief - ook gedreven door sterke bedrijfsresultaten in de VS - en bereikte na ongeveer twee uur handel het hoogste punt sinds de kredietcrisis uitbrak in 2008.

    • Hans Klis