Uitgelicht

Film

Pineapple Express (David Gordon, 2008, VS). Zogeheten ‘stoner comedy’, waarin het veelal draait om wiet rokende oudere jongeren annex losers. Koddige lobbes Seth Rogen is getuige van een drugsmoord en slaat met zijn dealer James Franco op de vlucht. In de marihuanawalmen ontvouwt zich een broederliefde. Ook met Rosie Perez en Ed Begley jr.RTL7, 20.30-22.40u.

The Proposal. Romantische komedie met variatie op het thema dat al in Green Card opdook: twee relatieve vreemdelingen worden door omstandigheden gedwongen een huwelijk te sluiten omdat een van hen het land dreigt te worden uitgezet. In deze film moet de Canadese uitgever Sandra Bullock de VS verlaten. Ze belooft haar hardwerkende assistent Ryan Reynolds dat hij promotie krijgt als hij met haar trouwt. Net5, 20.30-22.50u.

The Triumph (Randa Haines, 2006, VS/Can). Ex-Friends-ster Matthew Perry in voorspelbaar drama over succesvolle leraar die zijn rustige bestaan in een dorp inruilt voor een baan op een moeilijke school in New York en daar heel wat te stellen krijgt met die bengels uit de grote stad. Gelukkig wordt hij bijgestaan door de niet onaantrekkelijke serveerster Melissa De Sousa. RTL8, 20.30-22.20u.

The Blues Brothers (John Landis, 1980, VS). Maffe komedie met John Belushi en Dan Aykroyd als de in het tv-programma Saturday Night Live geïntroduceerde titelhelden. Vermomd als twee louche wezens maken zij Chicago onveilig. Hommage aan de zwarte Amerikaanse muziek herbergt o.a. Aretha Franklin, James Brown en Ray Charles. RTL7, 22.40-01.00u.

Informatief

Natuur op 2: de Afrikaanse moordenaar. Een Thomson-gazelle wordt dood aangetroffen op de Afrikaanse savanne – vermoord. Mogelijke verdachten zijn grote katachtigen, jakhalzen, hyena’s en zelfs gieren en slangen. David Attenborough gaat op zoek naar de dader en schakelt moderne forensische technieken in om de misdaad op te lossen en de dader te achterhalen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Nonkel Pater. Tweede aflevering van serie waarin inmiddels bejaarde missiepaters terugkijken op hun jaren in een ver land. In de jaren zestig had bijna iedere Vlaamse familie zijn ‘nonkel pater’: een baardige man die, meestal in de Congo, de blijde boodschap verkondigde. In deze serie kijken ze voor een laatste keer achterom en putten uit een schier oneindig arsenaal van ontroerende, grappige en meeslepende anekdotes. Daarmee schetsen de laatste overlevende missionarissen de geschiedenis van nonkel pater in Congo.Canvas, 20.40-21.10u.

Koppen XL: hoever mag humor gaan? „Een koppel vecht voor het voogdij over hun zoon. De vrouw verliest en krijgt het kind toegewezen”, zo grapte de Britse komiek Frankie Boyle vaak. Dat schoot bij de moeder in het verkeerde keelgat. Want het kind over wie het gaat is Harvey, een jongen van acht met ernstige fysieke en mentale gebreken. Hij is het doelwit van spot omdat hij het zoontje is van Katie Price, vroeger bekend als ‘Jordan’, topless fotomodel op pagina 3 van The Sun. Ze is vaak het doelwit van stand-upcomedians en zolang ze zelf wordt uitgelachen, vindt ze dat geen probleem. Maar Harvey moeten ze met rust laten, want die kan zich niet verdedigen. In deze uitzending zien we hoe Price ten strijde trekt. Ze wil duidelijk maken dat ook humor grenzen heeft en eist excuses van Boyle. Al snel krijgt ze de steun en sympathie van veel Britten en lotgenoten. Moeder en komiek worden onderwerp van een nationaal debat.Eén, 21.30-22.05u.

Close up: de laatste dagen van de Noordpool. De IJslandse fotograaf Ragnar Axelsson (Rax) maakt al twintig jaar portretten van mensen die in de buurt van de Noordpool leven en werken en die te maken hebben met klimaatveranderingen. Mensen die nu nog moeten zien te overleven in extreme omstandigheden. Deze documentaire van Magnús Viðar Sigurðsson is een eerbetoon aan zowel de fotograaf als aan de bewoners van een landschap dat op het punt staat om te verdwijnen. Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

Le nouveau monde. Op een karaokeavond tettert Lucie (Natalia Dontcheva) naar levenspartner Marion (Vanessa Larré) dat ze een kind met haar wil. Na vijf jaar samenwonen wil ze eindelijk haar droom van een eigen baby verwezenlijken. Marion heeft aanvankelijk bezwaren maar gaat uiteindelijk akkoord. Een anonieme donor willen ze niet, dus ze gaan op zoek naar de ideale kandidaat, iemand als Marions beste vriend Hugo. Maar het ene na het andere probleem dient zich aan. Met Andréa Ferréol als Gina, Grégory Fitoussi als Hugo en Patrice Juiff als Olivier. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.35u.

Sport

Voetbal: Champions League. Samenvattingen van de wedstrijden CSKA Moskou - Real Madrid en Napoli - Chelsea. Ned.3, 22.45-23.20u.