Topmannen tegen aanpak van dubbel paspoort

Voor Nederlanders in het buitenland betekent dit plan een belemmering van hun mobiliteit.

Topbestuurders uit het Nederlandse bedrijfsleven hebben een petitie getekend tegen de kabinetsplannen om het bezit van meerdere nationaliteiten aan banden te leggen.

De petitie op internet is een initiatief van Worldconnectors* en afgevaardigden van Nederlandse politieke partijen in New York. De petitie telt ruim 20.700 handtekeningen. De namen van topman Dick Benschop van Shell Nederland, Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten, Herman Wijffels (ex-Rabobank), Wim Dik (ex-KPN) staan eronder.

De petitie keert zich tegen het plan om het staatsburgerschap te schrappen als Nederlanders in het buitenland een tweede paspoort krijgen. Voor Nederlanders in het buitenland – onder wie werknemers van multinationals – betekent dit een belemmering van hun mobiliteit. Initiatiefnemer Olav Haazen van D66 New York spreekt van een „onomkeerbare braindrain” die het kabinet-Rutte zal veroorzaken als het zijn plannen doorzet. NRC