Toneel over daden Breivik

Het theater Dramatikkens Hus in Oslo wil een Deens toneelstuk opvoeren over Anders Behring Breivik. Het Deense theater Café Teatret in Kopenhagen liet begin dit jaar het stuk Manifesto 2083 schrijven, een toneelstuk over de daden van Breivik, die in juli vorig jaar 77 mensen doodde. Het Dramatikkens Hus zal dit toneelstuk „binnenkort op de planken brengen”, aldus de artistiek directeur. Volgens hem kan het stuk „een belangrijke bijdrage leveren om de daden van Breivik te begrijpen”. De voorstelling is gebaseerd op het manifest dat de anti-islamitische Breivik rondstuurde vlak voor zijn daad.

Toen eind vorige maand het idee van de Deense regisseur Christian Lollike voor Manifesto 2083 bekend werd, kreeg hij hevige kritiek, van onder meer een vader die zijn dochter verloor bij het Noorse drama, en van politica Pia Kjærsgaard, leider van de Deense DF-partij. De vader van het vermoorde meisje noemde het stuk „een aanvaarding van Breiviks daden”. Kjærsgaard noemde de plannen op haar Facebookpagina „smakeloos, genant en beschamend”. Zij vond dat het theater profiteerde van een tragedie.