Rode Kruis onderhandelt in Syrië over staakt-het-vuren

Het Internationale Rode Kruis onderhandelt met de Syrische autoriteiten en gewapende opstandelingen over een tijdelijk staakt-het-vuren. Dit is volgens de organisatie de enige manier om medische hulp te kunnen leveren aan mensen die getroffen zijn door het aanhoudende geweld in het land.

Het zou gaan om een staakt-het-vuren van twee uur in de meest getroffen gebieden, zoals de stad Homs. Dat meldden diplomatieke bronnen rond het Rode Kruis gisteren. Volgens Rode Kruis-woordvoerder Carla Haddad onderzoekt de hulporganisatie samen met de Syrische afdeling van de Rode Halve Maan verschillende manieren om medische hulp naar Syrische slachtoffers te kunnen sturen. Het tijdelijk neerleggen van wapens door beide partijen is een van de opties, aldus Haddad. Het Rode Kruis brengt al sinds het begin van de opstanden in Syrië voedsel en medicijnen naar de burgers.

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad stuurde gisteren opnieuw tanks en andere versterkingen naar Homs. Volgens activisten is dit een teken dat Assad zich opmaakt voor een hernieuwd offensief om de stad te ontdoen van opstandige ‘elementen’. Zij vrezen „brute beschietingen die geen onderscheid maken tussen militaire of burgerdoelen”. De kans is aanwezig dat het regime van Assad vóór het referendum over een nieuwe grondwet, aanstaande zondag, de opstandelingenbolwerken in het land het zwijgen wil opleggen. Reuters, AP, BBC