PvdA zal keus van leden voor nieuwe fractievoorzitter opvolgen

Vlaggen op het PvdA-partijcongres in de Brabanthallen in januari. Foto NRC / Merlin Daleman

Wie de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA wordt, wordt besloten door de leden van de partij. De fractie zei vandaag na het fractieberaad de keuze van de ledenraad over te nemen.

Gisteren maakte Job Cohen bekend op te stappen als partijleider.

Volgens waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem is tijdens de vergadering teruggekeken op de gang van zaken, waarbij het er soms emotioneel aan toe ging. “Maar we hebben ook vooruitgekeken en besloten de keuze van de leden over te nemen”, zei hij tegen persbureau Novum. Kandidaten voor de opvolging van Cohen hebben zich tijdens de vergadering niet gemeld, zei hij verder.

Diederik Samsom en Ronald Plasterk zeiden voor aanvang van het fractieberaad zich nog te beraden op een eventueel kandidaatschap. Ook Lodewijk van Asscher, nu nog wethouder in Amsterdam, wordt veel genoemd. Het is de bedoeling dat de nieuwe fractievoorzitter op 20 maart begint.

Partijvoorzitter Hans Spekman zei gisteren dat de leden zich mochten uitspreken over de keuze voor een nieuwe fractievoorzitter. De keuze van de leden zou een ‘zwaarwegend advies’ zijn voor de fractie, die formeel zelf mag bepalen wie de voorzitter wordt. De fractie heeft vandaag dus besloten de keuze van de leden over te nemen.

    • Peter Zantingh