In beeld

Protesten bij Kabul tegen koranverbranding luchtbasis VS

Bij de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram in de buurt van Kabul braken vanochtend protesten uit nadat korans gevonden werden tussen het afval van de basis. Het vuil werd gisteren naar een vuilstortplaats gebracht om te worden verbrand. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken tussen het andere afval en sloegen alarm. Ongeveer tweeduizend woedende Afghanen gingen de straat op en gooiden met stenen en benzinebommen naar Amerikaanse soldaten. Generaal John Allen, commandant van de internationale troepen in Afghanistan, bood al snel zijn excuses aan voor het zeer gevoelige incident en heeft een onderzoek gelast naar het incident.
Demonstranten roepen "God is groot" en anti-Amerikaanse leuzen buiten het hek bij de Bagram vliegbasis.
Shah Marai / AFP
Een Amerikaanse soldaat houdt de wacht voor de Bagram vliegbasis terwijl Afghaanse demonstreren tegen de verbranding van Korans die op een vuilnisbelt gevonden werden.
Massoud Hossaini / AFP
Een Afghaanse jongen kijkt naar een man die een luchtbuks mikt op Amerikaanse soldaten bij de Bagram vliegbasis. Demonstranten gebruikten katapulten en benzinebommen om hun onvrede te uiten over de verbranding van korans en andere religieuze voorwerpen door buitenlandse troepen.
Shah Marai / AFP
Afghaanse demonstrant gooit stenen naar Amerikaanse soldaten bij Bagram, zestig kilometer van Kabul.
Massoud Hossaini / AFP
Gebruikte munitie die ingezet werd tijdens de demonstratie bij de Amerikaanse vliegbasis buiten Kabul.
Shah Marai / AFP
Een gewonde Afghaanse jongen tijdens de demonstratie bij Bagram. Amerikaanse soldaten zetten rubberkogels in tegen de betogers die onder andere stenen en benzinebommen gooiden naar de basis.
Shah Marai / AFP
Vorig jaar braken er ook al dagenlange gevechten uit tussen anti-Amerikaanse demonstranten en de Afghaanse politie, nadat een Amerikaanse dominee een koran had verbrand en de foto’s daarvan op zijn website had geplaatst.
Shah Marai / AFP
Shah Marai / AFP
Afghaanse demonstranten laten de Korans zien die verbrand zouden zijn of bestemd zouden zijn geweest voor vuilverbranding. De heilige boeken zouden in het afval van gedetineerden op de vliegbasis Bagram hebben gezeten.
Shah Marai / AFP
Afghaanse mannen staan naast een stapel hout en autobanden die tijdens het protest voor de Amerikaanse vliegbasis in brand werd gezet.
Mohammad Ismail / Reuters
Afghaanse jeugd gooit stenen naar Amerikaanse soldaten.
Massoud Hossaini / AFP
De woedende Afghaanse menigte buiten de Amerikaanse vliegbasis.
Musadeq Sadeq / AP
Afghaanse jeugd schuilt voor de rubberkogels die Amerikaanse soldaten op de woedende menigte voor de vliegbasis van Bagram afschoot.
Shah Marai / AFP