Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Peiling: het probleem van de PvdA is niet alleen de leider

Cohen verlaat als fractievoorzitter van de PvdA op 2 augustus 2010 het Binnenhof na een gesprek met informateur Lubbers.
Cohen verlaat als fractievoorzitter van de PvdA op 2 augustus 2010 het Binnenhof na een gesprek met informateur Lubbers. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het grootste probleem van de PvdA is niet alleen de leider, maar ook visie van de partij. Uit een peiling die Maurice de Hond deed in opdracht van Pauw en Witteman blijkt dat slechts elf procent van de Nederlanders de leiderschapskwestie als het voornaamste probleem van de sociaaldemocraten ziet.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het probleem van de PvdA zowel bij de leider als bij de visie van de partij ligt. Dertig procent vindt dat het puur aan de visie ligt. Job Cohen zei gisteren bij zijn afscheid dat het probleem van de PvdA niet ligt aan de visie van de partij.

Veertig procent van de Nederlanders vindt dat de PvdA meer naar links moet opschuiven. Van de PvdA-stemmers vindt twee derde dat. Een derde van alle Nederlanders is van mening dat de SP een betere partij is voor de midden- en lage inkomens. 31 procent had liever gehad dat Job Cohen was aangebleven als PvdA-leider. De komende weken kiezen PvdA-leden uit de nu zittende Tweede Kamerleden de nieuwe politiek leider.

Veruit het meest populair zijn Ronald Plasterk en Diederik Samsom. Twintig procent van de 2.500 respondenten van de peiling van De Hond ziet het liefst Plasterk, negentien procent Samsom. Onder PvdA-stemmers is Samsom favoriet: 28 procent van hen ziet het in hem zitten, 18 procent kiest voor Plasterk.