Poetin wil veel meer uitgeven aan defensie

In een poging zijn aanhang binnen het leger te vergroten en zijn oude belofte van een beroepsleger geloofwaardiger te maken heeft de Russische premier Poetin gisteren een grootschalige en kostbare modernisering van de strijdkrachten beloofd.

De komende tien jaar moet daar 23 biljoen roebel, ongeveer 582 miljard dollar, aan worden uitgegeven, schreef Poetin in de staatskrant Rossiskaya Gazeta. Dat zou betekenen dat de defensie-uitgaven sterk zouden stijgen. Nu zijn ze ongeveer drie procent van het bruto binnenlands product. Een econoom van de Deutsche Bank in Moskou zei tegen de Financial Times dat met Poetins plannen dat percentage zal stijgen naar vijf à zes procent.

„Voor onze ogen ontbranden nieuwe regionale en lokale oorlogen”, schreef Poetin. „Er zijn pogingen om zulke conflicten uit te lokken in de onmiddellijke nabijheid van de Russische grenzen en die van onze bondgenoten.”

Hij noemde de oorlog in Libië niet, maar schreef dat „recente ontwikkelingen” een verminderde rol van het internationale recht laten zien. „Onder deze omstandigheden kan Rusland niet alleen vertrouwen op diplomatieke of economische methodes om conflicten op te lossen.”

Poetin presenteerde dit plan minder dan twee weken voor de presidentsverkiezingen, op 4 maart, en vlak voordat hij een fabriek van militair materieel bezocht in Komsomolsk-on-Amur, in het oosten.

De Russische militaire uitgaven zijn na de instorting van de Sovjet-Unie in 1991 gedaald, al heeft Poetin in zijn eerste periode als president (2000-8) deze trend gestopt. Maar hij heeft zijn belofte van toen, dat de strijdkrachten zouden worden omgevormd in een beroepsleger, niet waar kunnen maken. In Rusland bestaat de dienstplicht nog en er zijn regelmatig incidenten rondom nieuwe rekruten die wreed worden ontgroend door oudere officieren.

Ook binnen het regime is verhoging van de defensieuitgaven omstreden. Alexi Kudrin trad hierom in september af als minister van Financiën. Hij vindt dat het geld beter besteed kan worden aan onderwijs en zorg. (AP)