Paard met boeggolf

In het enige overdekte en verwarmde paardenzwembad van Nederland kunnen geblesseerde paarden revalideren. Een shetlander van vijftig euro is net zo welkom als een olympisch sportpaard dat miljoenen waard is.

Nederland - Vredenheim - Drenthe - 21-02-2012 Paardenzwembad. HCK Revalidatie Kliniek, de meest uitgebreide revalidatie kliniek voor paarden in West Europa. Eigenaar Patrick Kuijpers , noemt het zwembad voor de paarden de beste revalidatie therapie die er is voor een paard. meer info via www. paardenzwembad.nl Foto: Sake Elzinga

Vijf jaar geleden opende Patrick Kuijpers zijn paardenrevalidatiekliniek met zwembad in Vredenheim, in Drente. Paarden kunnen er verschillende vormen van watertherapie ondergaan. „We hebben het heel druk”, zegt Kuijpers. „Blessures zijn er altijd.”

Kuijpers is een eventing ruiter . Hij reed jarenlang op hoog niveau cross country wedstrijden – dat zijn wedstrijden waarbij ruiters met hun paard over picknicktafels en omgevallen bomen springen. In 1995 was hij voor een wedstrijd in Rome. Daar zag hij dat het trainingscentrum van de Italiaanse topruiters voorzien was van een zwembad. Zijn interesse was gewekt. Kuijpers bekeek ook in Australië, Nieuw Zeeland, Engeland en de Verenigde Staten paardenzwembaden. Hij vroeg zich af: waarom zijn er over de hele wereld paardenzwembaden, maar niet in Nederland? Hij was altijd geïnteresseerd in de veterinaire aspecten van de paardensport, en besloot in de Verenigde Staten een cursus paardenrevalidatie te volgen. In 2007 opende hij zelf in Nederland een kliniek met een voorziening voor watertherapie.

In het begin waren ook geblesseerde honden welkom in het zwembad. Maar omdat het aantal paarden in behandeling snel toenam en er in Nederland hondenzwembaden genoeg zijn, besloot Kuijpers alleen nog maar aquatherapie aan paarden aan te bieden.

In de kliniek worden ongeveer twintig paarden tegelijkertijd behandeld, in water met een temperatuur van ongeveer twintig graden. De meest voorkomende blessures zijn peesblessures. Uit onderzoek is volgens Kuijpers gebleken dat zwemmen goed is voor paarden met een peesblessure. In het water beweegt het paard zijn spieren, zonder zijn pezen te belasten. En bewegen is goed: het hart gaat harder werken, waardoor de bloedsomloop versnelt. Zo kan het bloed beter afvalstoffen afvoeren en zuurstof aanvoeren voor celherstel. Een paard dat stilstaat op stal is volgens Kuijpers „als een omaatje dat in bed ligt”. „Het gaat hard achteruit. De spieren verslappen en de spijsvertering stagneert.” Voor bijna 900 euro per maand kan een paardeneigenaar zijn dier een maand lang in de revalidatiekliniek achterlaten.

Altijd helpen drie begeleiders het paard het zwembad in. Op de kant loopt aan weerszijden een begeleider mee die het paard vasthoudt met een touw aan het halster. Maar wat als een paard niet van zwemmen houdt? „Ze gaan er allemaal in”, zegt Kuijpers. „In die vijf jaar heb ik nog maar twee keer meegemaakt dat een paard echt niet durfde. Vreemde ogen dwingen.”

Zoals alle viervoeters kunnen paarden van nature goed zwemmen. Ze maken onder water een beweging of ze draven. „Sommige paarden zwemmen zo hard dat ze een boeggolf veroorzaken. Daar kun je achter waterskiën”, zegt Kuijpers. „Andere paarden zwemmen juist heel langzaam, heel relaxed.”

Behalve in het zwembad kunnen de paarden ook revalideren in de Seawater Trainer. Daar loopt het paard in een gesloten bak over een loopband, in stromend zeewater van vier graden. Of het paard kan de spa in. In de Equine Spa staat het paard stil in een bak waar met hoge snelheid gekoeld zeewater langs de benen wordt gepompt. Het koude water verkoelt en masseert.

Mensen die samen met met hun paard willen zwemmen (volgens sommigen is dat net zo magisch als zwemmen met dolfijnen), zijn bij Kuijpers aan het verkeerde adres. „Die zullen naar een meertje of het strand moeten. Maar pas wel op: het paard maakt onder water krachtige bewegingen. Als het je raakt, is dat levensgevaarlijk.”

Monique Snoeijen

    • Monique Snoeijen