Ouders misbruikte kinderen claimen schade bij Robert M.

Kinderdagverblijf 't Hofnarretje op archiefbeeld. Foto NRC / Maurice Boyer

Een groot deel van de ouders van misbruikte kinderen gaat schadevergoeding eisen van zedenverdachten Robert M. en Richard van O. Dat zegt advocaat Richard Korver, die ouders van 44 kinderen vertegenwoordigt. 21 ouderparen hebben hem gezegd te willen spreken tijdens de rechtszaak, die 12 maart begint.

De rechtbank trekt 5 à 6 weken uit voor behandeling van de zaak. Hoofdverdachte Robert M. heeft seksueel misbruik van 87 heel jonge kinderen bekend. Zijn echtgenoot Van O. wordt vervolgd voor het medeplegen van het misbruik door M. en het misbruik van een tiener.

Volgens Korver willen ouders materiële en immateriële schadevergoeding eisen, bijvoorbeeld voor de kosten van vervangende kinderopvang. Bedragen wil hij nog niet noemen.

21 ouders willen tijdens rechtszaak spreken

Ouders die namens hun kind in de rechtbank willen spreken, krijgen een kwartier de tijd. Dat gebeurt achter gesloten deuren. Naast de 21 ouders die spreken, willen 13 tot 14 ouderparen dat Korver namens hen vertelt over de gevolgen van het misbruik voor hun gezin. De rechtbank staat dat niet toe. Korver noemt dat “teleurstellend”. Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) stuurde vorige week een wetsvoorstel naar de Kamer dat spreekrecht voor slachtoffers en hun vertegenwoordigers uitbreidt.

Vooruitlopend daarop heeft de Amsterdamse rechtbank het spreekrecht al toegekend aan de ouders, maar niet aan hun advocaat.

Deuren helft van de tijd gesloten

Volgens de rechtbank zullen de deuren ruim de helft van de tijd voor publiek en pers gesloten zijn, bijvoorbeeld wanneer het misbruik per kind besproken wordt.

Door de betrokkenheid van een groot aantal ouders is de zaak logistiek ingewikkeld. Ouders van misbruikte kinderen worden gescheiden van ouders wier kind vermoedelijk alleen verzorgd is door M.

Dat is besloten om “de privacy van de getroffen ouders te beschermen”, zegt een woordvoerder van het OM. Ouders kunnen de zaak volgen via een videoverbinding in het gerechtsgebouw. Het OM wil voorkomen dat ouders tijdens het proces nieuwe mensen ontmoeten. Ze worden op de rechtbank begeleid door een familieregisseur. Ouders die het niet aandurven, kunnen aan het eind van een zittingsdag thuis worden geïnformeerd. Ook publiceert het OM een verslag van de openbare delen op een afgeschermde website die alleen voor ouders toegankelijk is.

    • Merel Thie