Oud leed kun je niet verzachten

Raphaël Creemers (1960) werd in de jaren tachtig bekend als bekeerde en ‘genezen’ homo maar koos daarna, ondanks zware geloofsdruk, toch voor zijn homoseksualiteit. Deze week verschijnt zijn nieuwe boek Lone wolf of stille held... jouw keuze(Boekenbent, €14,95).

Hij beveelt aan: Herontdekking van het ware zelf. Een zoektocht naar emotionele harmonie’ (2007) door Ingeborg Bosch

„Pijn uit het verleden heeft enorme invloed op het heden. Bij veel reacties in het leven grijp je terug op eerdere ervaring. Dat merk je niet, je denkt: dit is kennelijk mijn karakter, dat hoort bij mij. Maar het is een stem uit het verleden, niet je huidige stem.

„Ik zal een simpel voorbeeld geven. Ik loop in een winkelstraat en een groepje mensen loopt zonder op te letten een winkel uit. Ze botsen tegen mij aan. Ik word boos. Kijk toch uit! Ik wil schelden, lelijke dingen zeggen. Dat doe ik niet, maar ik wil het wel. Waarom? Hoe komt dat nou? Iedereen loopt toch wel eens onoplettend over straat?

„Bij dat soort reacties moet je bewust gaan nadenken. Heel vaak blijk je dan te kijken met de ogen van het kind dat je ooit was. Het is aangeleerd. Als er iemand tegen mij oploopt, associeer ik dat met mijn jeugdervaringen: dat niemand rekening met mij hield, dat ik niet voldoende ruimte kreeg. Daarom heb ik nu de neiging op die momenten van mij af te slaan. Nu ik een volwassen man ben, dien ik me te realiseren dat mensen niet expres tegen mij oplopen.

„Als je dit eenmaal beseft, kun je de angel uit je reacties halen. Iemand zegt ‘nee’ als je vraagtof-ie mee gaat lunchen. Daar kun je opeens somber van worden, afwijzing! Maar nee, dat is pijn uit je verleden, geen pijn uit het heden. Die persoon heeft wat anders te doen, dat kan toch best.

„Dit is de eyeopener uit Ingeborg Bosch’ boek. Ik beschrijf het ook in mijn boek. We kunnen niet teruggaan om het verleden te veranderen. Wie als kind bijna van de honger stierf, kan in het heden zo veel eten als hij wil, maar die honger van het kind uit het verleden verdwijnt niet.

„Dit inzicht leert je verder te gaan met je leven. Oké, ik was een ongewenst kind, ik werd seksueel misbruikt, ik mocht geen homo zijn. Ik heb alle contact met mijn familie verloren, ook met drie van mijn vier kinderen. Maar als je pijn uit het verleden scheidt van pijn uit het heden, kun je ook weer verder groeien.”

    • Hendrik Spiering