opinext@nrc.nl

Een dag niet rijden, dat is pas zuinig

Langzamer rijden is zuiniger rijden, schrijft nrc.next (De wereld over, 17 februari).

Dat klopt. Mijn boordcomputer geeft bij 130 kilometer per uur een verbruik aan van 6 liter per 100 km, en als ik 100 rijd, volstaat slechts 4,5 liter voor dezelfde afstand.

Maar dat kan ook zonder ‘oud-vrouwtje’-rijstijl. Als we één dag níet rijden omdat we thuiswerken, scheelt dat – op een vijfdaagse werkweek – 20 procent brandstof. De benzineprijs daalt dan van de 1,716 euro die in het artikel wordt genoemd naar 1,373 euro. Als we dat met z’n allen doen, blijken bovendien alle milieu- en CO2-doelen haalbaar, en is het fileprobleem opgelost.

Gerard Fidom

Adviseur Duurzame mobiliteit, Hoogeveen

Knap die judomedaille, maar blijf wel drinken

Het is knap dat judoka Birgit Ente een zilveren medaille heeft behaald bij wereldbekerwedstrijden, vooral omdat ze dit heeft bereikt met een heel streng leef-, eet- en drinkpatroon (nrc.next, 14 februari). Het is echter tragisch dat de technisch directeur van de Judo Bond Nederland zegt dat Ente een topsportmentaliteit krijgt als ze „een wijntje en een zakkie chips” laat staan.

Hoe lang kan een judoka verantwoord trainen met een te lage vochtinname en deelnemen aan wedstrijden voor judoka’s onder 48 kilo, die eigenlijk niet passen bij haar standaardgewicht van 53 kilo? Iedere topsporter weet dat te weinig vocht de prestaties ongunstig beïnvloedt.

Toos Werner-Boelens

Ex-sportdiëtist NOC*NSF, Hengelo

    • Toos Werner-Boelens
    • Gerard Fidom