Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

NMa: Jumbo mag C1000 overnemen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de overname door supermarktketen Jumbo van ruim vierhonderd winkels van C1000. Voorwaarde is wel dat Jumbo achttien winkels aan een concurrent verkoopt.

Dat meldde de Nederlandse toezichthouder vanavond na het sluiten van de beurs. De NMa moet die verkoop nog wel goedkeuren, schrijft persbureau Novum. Jumbo wordt met de overname definitief de tweede supermarktketen van Nederland (na Albert Heijn) met ruim 700 winkels, een omzet van 7,5 miljard euro en een marktaandeel van ongeveer 23 procent. Koploper Albert Heijn heeft een marktaandeel van 33,5 procent.

In het begeleidende persbericht schrijft de NMa dat het geen problemen ziet bij de overname, mits achttien winkels van Jumbo van de hand gedaan worden. NMa:

“Jumbo heeft besloten haar oorspronkelijke overnameplan te wijzigen nadat de NMa constateerde dat de overname in 18 plaatsen de concurrentie mogelijk zou beperken. Door winkels te verkopen, blijven er ook in deze plaatsen na de overname voldoende keuzemogelijkheden over. Op landelijk niveau ziet de NMa geen concurrentieproblemen ontstaan. Het marktaandeel van Jumbo is na de overname relatief beperkt en er zijn sterke concurrenten actief.”

De winkels die Jumbo moet verkopen zijn gevestigd in Baarle-Nassau, Beilen, Bleiswijk, Bunschoten-Spakenburg, Dedemsvaart, Deurne, Dokkum, Grave, Heeswijk-Dinther, Kampen, Meerssen, Meijel, Oirschot, Raalte, Raamsdonksveer, Surhuisterveen, Ter Apel en Zuidlaren.

Tot slot meldt de Nederlandse toezichthouder dat de ondernemingsraden van C1000 en Jumbo al eerder hun advies hebben uitgebracht. “Nu aan alle opschortende voorwaarden is voldaan, zal de overdracht van de aandelen C1000 aan Jumbo naar verwachting nog deze week plaatsvinden”, aldus de NMa.