Miljoenenbeloning voor top van Unilever en Akzo Nobel

Bestuurders van voedingsconcern Unilever en van verffabrikant Akzo Nobel hebben miljoenen aan aandelen ontvangen in hun eigen bedrijf. Afgelopen vrijdag namen de bestuurders de aandelen in ontvangst, zo blijkt uit meldingen die vanochtend door de Autoriteit Financiële Markten bekend zijn gemaakt.

De toekenning van aandelen maakt onderdeel uit van het beloningsbeleid bij de ondernemingen. Bestuursvoorzitter Paul Polman van Unilever heeft 17.772 aandelen ontvangen. Daarnaast kreeg Polman 104.010 voorwaardelijke aandelen. Deze zijn pas vrij beschikbaar als er aan een aantal condities is voldaan. Vanochtend noteerde het aandeel Unilever 25,52 euro. Met het totale pakket dat Polman afgelopen vrijdag van zijn werkgever ontving, komt Polman in aanmerking voor 3,1 miljoen aan aandelen.

In totaal heeft Polman, inclusief alle voorwaardelijke toekenningen, zicht op ruim een half miljoen aandelen Unilever. Dat pakket is in potentie meer dan 13 miljoen euro waard. Een deel van deze aandelen heeft Polman zelf gekocht. Unilever eist van zijn bestuurders dat zij aandelen in het bedrijf bezitten zodat hun belangen meer parallel lopen aan die van aandeelhouders.

Ook andere leden van de raad van bestuur van Unilever kregen vrijdag (voorwaardelijke) aandelen. Aan financieel directeur Jean Marc Huët werden ruim 65.000 voorwaardelijke aandelen verstrekt. Samen met 3.649 bonusaandelen komt die toelage overeen met 1,75 miljoen euro.

Bij Akzo Nobel kregen bestuurders in het kader van hun beloningspakket eveneens effecten in hun onderneming. Topman Hans Wijers, die dit jaar in verband met pensionering het bedrijf verlaat, ontving 25.547 aandelen. Bij de koers van vanochtend was dat pakket 1,15 miljoen euro waard.

Voor bestuurder Rob Frohn kwamen 27.400 aandelen vrij beschikbaar – overeenkomend met 1,23 miljoen euro aan aandelen Akzo Nobel. Bestuurders Leif Darner en financieel directeur Keith Nichols van Akzo zagen afgelopen vrijdag een even groot pakket vrijvallen.