Militairen ontketenen Afghaanse woede met verbranding korans

An Afghan man aims a sling shot toward US soldiers at the gate of Bagram airbase during a protest against Koran desecration on February 21, 2012 at Bagram about 60 kilometres (40 miles) north of Kabul. Afghan protestors firing slingshots and petrol bombs besieged one of the largest US-run military bases in Afghanistan, furious over reports that NATO had set fire to copies of the Koran. Guards at Bagram airbase responded by firing rubber bullets from a watchtower, an AFP photographer said as the crowd shouted "Allahu akbar, Allahu akbar" (God is greater). TOPSHOTS AFP PHOTO/SHAH Marai AFP

Duizenden Afghanen hebben vanmorgen voor de grote Amerikaanse basis Bagram hun woede geuit na berichten dat militairen daar korans hadden verbrand. Sommigen betogers gooiden met Molotov-cocktails en stenen naar de basis, terwijl andere met geweren in de lucht schoten. De Amerikanen probeerden vervolgens met behulp van rubber kogels en helikopters de orde te herstellen. Ook in de hoofdstad Kabul, 60 kilometer ten zuiden van Bagram, gingen honderden mensen boos de straat op.

Een woordvoerder van de plaatselijke Afghaanse gouverneur had eerder verklaard dat er korans waren verbrand. Ze baseerde zich op de getuigenissen van lokaal schoonmaakpersoneel dat zei bij het afval de resten van verbrande Korans te hebben aangetroffen. „De arbeiders halen gewoonlijk het afval op en ze vonden de resten van korans” aldus woordvoerder Roshna Khalid. Sommige betogers voerden ook verbrande exemplaren van de Koran mee, die volgens hen door de Amerikanen in brand waren gestoken.

De NAVO-bevelhebber in Afghanistan, de Amerikaanse generaal John Allen, heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden voor de gang van zaken. Hij erkende in een verklaring dat er „op onjuiste wijze religieus materiaal, waaronder korans” was verwijderd. Verdere bijzonderheden gaf hij echter niet. „Toen we over deze acties hoorden, zijn we er meteen tussengekomen en hebben die gestopt”, aldus Allen. Hij onderstreepte dat er geen sprake van opzet was. Het materiaal dat nog kon worden gered zal op gepaste wijze worden overgedragen aan de religieuze autoriteiten, beloofde hij. De generaal heeft tevens een onderzoek gelast naar de gang van zaken.

De nieuwe rel over de korans bemoeilijkt de pogingen van de Amerikanen om de Afghanen voor zich te winnen, terwijl het koren op de molen is van de Talibaan die altijd al hebben betoogd dat de buitenlandse troepen niet zijn te vertrouwen. Weinig doet de Afghanen – en andere moslims in de wereld – zozeer ontvlammen als berichten dat niet-islamitische buitenlanders hun heilige boek verbranden.

Vorig jaar reageerden veel Afghanen furieus toen een dominee in Florida een koran in brand had gestoken. Bij rellen in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif kwamen vervolgens elf mensen om het leven, onder wie zeven buitenlandse medewerkers van de Verenigde Naties. Ook in de zuidelijke stad Kandahar vielen negen doden en meer dan tachtig gewonden. (Reuters, AFP, AP)