Lawine

Goedenavond. Dit is een ingelast NOS Journaal. Nederland is zojuist getroffen door een lawine aan non-nieuws. Ter plaatse op het Mediapark is verslaggeefster Lidwien Gevers. Lidwien, hoe is de situatie nu?”

„Daar valt op dit moment niks over te zeggen, Sacha. Wel zie je achter mij het gebouw waar de lawine is begonnen. Daarnaast, in de verte, zie je de satellietschotel waarmee de lawine zich verspreidt. En in mijn hand zie je de microfoon waarmee de lawine as we speak wordt verergerd.”

„Duidelijk, Lidwien. Mocht je straks nog minder te melden hebben, dan komen we bij je terug. Bij ons in de studio is inmiddels aangeschoven Jan de Vries, expert op het gebied van medialawines. Jan, heb jij enig idee wat deze lawine heeft veroorzaakt?”

„Daar zou ik hoogstens over kunnen speculeren.”

„Doe maar, we hebben tijd zat.”

„Lawines in categorie 4, zoals deze, beginnen meestal met overmoed: de journalist denkt binnen een minuut genoeg informatie te hebben om verslag te kunnen doen. Als de lawine dan begint te schuiven, ontstaat existentiële angst: de journalist wordt doodsbang iets te missen waarmee de concurrent aan de haal kan gaan. Na een tijdje treedt er zuurstofgebrek op en gaat de journalist ijlen: hij verzint dan gewoon maar wat. Uiteindelijk gaat de journalist schreeuwen om hulp. Dat noemen jullie geloof ik duiding.”

„Ja, daarom zit jij hier ook.”

„Precies.”

„Weet je wat de gevolgen zullen zijn voor de toeschouwers van de lawine?”

„Ik kan wel wat gokken.”

„Graag.”

„Nou, in eerste instantie raak je totaal in paniek: je gaat dan als een bezetene al het nieuws volgen dat op je afkomt. Daarna krijg je last van onderkoeling – het nieuws interesseert je niks meer. Mocht je onverhoopt te lang onder het nieuws bedolven blijven, dan is de kans op een hersendood aanzienlijk.”

„Hoe groot acht jij die kans?”

„74,8 procent. Maar dat is nergens op gebaseerd.”

„Duidelijk. Straks: premier Rutte, Henk en Ingrid, de burgemeester van Hilversum, een twitteraar en zes columnisten over de lawine. Blijf bij ons.”

    • Rob Wijnberg