Kus de kikker

Dog Ben wears a "King Frog" costume as he attends the traditional Rose Monday street carnival parade in Mainz, February 20, 2012. The Rose Monday parades in Cologne, Mainz and Duesseldorf are the highlight of the German street carnival season. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY POLITICS ANIMALS)
Dog Ben wears a "King Frog" costume as he attends the traditional Rose Monday street carnival parade in Mainz, February 20, 2012. The Rose Monday parades in Cologne, Mainz and Duesseldorf are the highlight of the German street carnival season. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY POLITICS ANIMALS) REUTERS

Naar een Duitse carnavalsoptocht ga je met het hele gezin – dus de hond gaat ook mee. Dit is Ben, verkleed als kikker – die uit het sprookje waarin hij na een kus in een prins verandert.

Gisteren was het Rosenmontag, de dag waarop in het Rijnland traditioneel grote carnavalsoptochten door de straten trekken. De grootste parades zijn in Keulen, Düsseldorf, Koblenz en, hier, in Mainz. Wagenbouwers, die er een sport van maken in te spelen op de actualiteit, hebben op veel plaatsen het hele weekend doorgewerkt om de voor het weekend afgetreden Duitse president Christian Wulff nog op de hak te kunnen nemen in hun carnavalswagens. Een groep in Mainz had al een pop gemaakt van Wulff als bokser die weliswaar in de touwen hing, maar nog niet verslagen was. Dat is in het weekend snel veranderd in een knock-out geslagen bokser.

Veel carnavalswagens lieten ook bondskanselier Angela Merkel innig verstrengeld met de Franse president Sarkozy zien – verwijzend naar de nauwe Frans-Duitse samenwerking tijdens de eurocrisis. Zo was Sarkozy in de optocht van Düsseldorf verbeeld als klein jongetje dat lurkte aan de grote borst van Merkel.

Maar waar het publiek vooral weer op afkwam, zijn de tienduizenden chocoladerepen en ander snoepgoed die vanaf de carnavalswagens het publiek in gegooid worden: alleen al in Keulen gaat er op één dag 700.000 kilo snoepgoed doorheen.