Kramer: schaatsen moet vernieuwd

Sven Kramer of the Netherlands reacts after competing in the men's 10000m event during the ISU World Allround Speed Skating Championships in Moscow February 19, 2012. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA - Tags: SPORT SPEED SKATING) REUTERS

Nog geen etmaal nadat vijfvoudig wereldkampioen Sven Kramer voor bijna lege tribunes in Moskou werd gehuldigd, haalt hij in het blad NUsport hard uit naar de Internationale Schaatsunie (ISU). „Die mannen moeten weg”, zegt Kramer. Hij heeft het over de Italiaanse voorzitter Ottavio Cinquanta en de Nederlandse vicevoorzitter Jan Dijkema.

Kramer is ontevreden over het gebrek aan vernieuwing in het allroundschaatsen, waarvoor de belangstelling in het buitenland bijna geheel is verdwenen. Niet alleen toeschouwers en tv-kijkers laten het massaal afweten, zelfs de buitenlandse schaatsers geloven het wel. Kramer stond zondag op het podium tussen twee landgenoten: Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Bij de vrouwen won Ireen Wüst de titel. „Er moet wat gebeuren”, vindt Kramer. „Er zijn te veel ritten die er niet toe doen. De series bij het zwemmen en atletiek worden toch ook niet live op televisie uitgezonden?”

Kramer sluit zich aan bij een snel groeiende groep critici die vrezen dat het schaatsen ten dode is opgeschreven als niet snel wordt ingegrepen.

Sponsors, toeschouwers, de NOS, en nu ook de schaatsers zelf vinden hun toernooien saai, voorspelbaar en langdradig, met lange pauzes, ‘opgevrolijkt’ door dweilorkesten. Zij stellen vast dat jongeren tegenwoordig veel liever kijken naar de meer spectaculaire varianten van het schaatsen, zoals shorttrack of crashed ice, waarbij vier schaatsers zich door een ijskanaal vol hindernissen naar beneden storten.

Ook schaatsidool Ard Schenk was begin deze maand in deze krant kritisch over het gebrek aan reactie van de ISU. Kramer heeft trouwens „het antwoord ook niet een-twee-drie”. Een mogelijke oplossing is de vervanging van de tien kilometer. Die duurt te lang. De drie kilometer zou meer spanning opleveren.