Kortkolom buitenland

Rusland wil niet naar conferentie over Syrië

Moskou. Rusland heeft vandaag aangekondigd vrijdag niet deel te nemen aan de bijeenkomst van de ‘Vrienden van het Syrische volk’ in Tunis waar met name westerse en Arabische ministers en de Syrische oppositie bespreken hoe een einde kan worden gemaakt aan het geweld in Syrië. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is het werkelijke doel van de conferentie niet duidelijk en dringt de indruk zich op dat „dat het erom gaat een internationale coalitie te vormen [..] om een partij in een binnenlands conflict tegen een andere te steunen”. Rusland steunt tot dusverre het regime van president Bashar al-Assad, dat, zo zegt Moskou, niet in Tunis is uitgenodigd. (AFP)

Regering Birma doet concessie aan Suu Kyi

Rangoon. De Birmese regering heeft een klacht van de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleider Aung San Suu Kyi gisteren onmiddellijk gehonoreerd. De NLD had er onder meer tegen geprotesteerd dat ze geen bijeenkomsten mocht organiseren in stadions, ook al willen tienduizenden aanwezig zijn bij optredens van Suu Kyi en anderen. Ook hebben de autoriteiten laten weten dat ze overwegen waarnemers uit Zuidoost-Aziatische landen toe te laten voor de tussentijdse verkiezingen voor 48 zetels in het parlement, die op 1 april moeten plaatshebben. Bij de vorige verkiezingen voor het 1156 leden tellende parlement van 2010 waren buitenlandse waarnemers niet welkom. (AFP, Reuters)

Mexicaanse bewakers hielpen gevangenen

Monterrey. Negen bewakers van een gevangenis in het noorden van Mexico, waar zondag een grote rel uitbrak, hebben gisteren bekend dertig leden van drugskartel Los Zetas te hebben geholpen om te ontsnappen uit hun cel. De directeur van de Apodaca gevangenis is gisteren ontslagen naar aanleiding van de rel, evenals hoge functionarissen en achttien bewakers. Tijdens de rel, waarin leden van het Golfkartel en Los Zetas elkaar aanvielen, kwamen 44 mensen om, voornamelijk leden van het Golfkartel. De gevangenissen in Mexico zitten overvol en bewakers krijgen weinig betaald, waardoor ze vatbaarder zijn voor omkoping. (BBC, AP)

Zuid-Soedan bezuinigt vanwege olieruzie

Juba. Zuid-Soedan moet fors bezuinigen om het gebrek aan inkomsten te compenseren nadat het de olieproductie heeft stilgelegd. Zuid-Soedan draaide de oliekraan op 28 januari dicht na een ruzie met Soedan, waarvan het land zich vorig jaar afscheidde. Soedan wil dat Zuid-Soedan transferkosten betaalt voor het gebruik van een oliepijpleiding. Alle overheidsbanen blijven bestaan en salarissen zullen worden uitbetaald, maar de rest van de uitgaven wordt gehalveerd. Olie-inkomsten maken 98 procent uit van de inkomsten van Zuid-Soedan, zodat deze bezuinigingen niet voldoende zullen zijn om de weggevallen olie-inkomsten te compenseren. (BBC)

Mortuarium bestormd na gevangenisbrand

Tegucigalpa. Familieleden van de honderden gevangenen die vorige week omkwamen bij een grote gevangenisbrand in Honduras hebben gisteren een mortuarium bestormd. Ze eisten de lichamen op om hun geliefden te kunnen begraven. Een groep nabestaanden wist binnen te dringen in een koelruimte en opende lijkenzakken voordat de politie ingreep. Veel van de bijna 360 omgekomen gevangen zijn onherkenbaar verbrand. Tot nu toe zijn nog maar een paar lichamen geïdentificeerd. De ramp heeft de aandacht gevestigd op de slechte omstandigheden in de gevangenissen van Honduras. (AP)