Kortkolom binnenland

‘Monopolie’ eindtoets Cito leidt tot protest

Rotterdam. Toets- en examenontwikkelaars verzetten zich tegen het monopolie dat het Cito dreigt te krijgen. In een wetsvoorstel van minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) dat binnenkort door de Tweede Kamer wordt besproken, staat dat het Arnhemse toetsbedrijf vanaf volgend jaar de verplichte eindtoets maakt. Volgens zeven andere uitgevers komt de exclusieve opdracht neer op oneerlijke concurrentie. Zij hebben hun bezwaren uiteengezet in een brief aan de Kamercommissie onderwijs. „Met dit wetsvoorstel is [..] niet alleen de vrije marktwerking in het geding, maar ook de onderwijsvrijheid”, stelt Judith Rood van Boom Test Uitgevers. De centrale eindtoets vervangt de niet-verplichte Citotoets, die dit jaar door 6.200 basisscholen (85 procent) is afgenomen. (NRC)

Aangifte om lekken burgemeesternamen

Arnhem. De provincie Gelderland heeft aangifte gedaan in verband met lekken tijdens de procedure rond de voordracht van de nieuwe burgemeester van Nijmegen. Commissaris van de koningin Clemens Cornielje deed dit enkele weken geleden namens de provincie, zo meldt de provincie. Cornielje heeft niet eerder ruchtbaarheid gegeven aan de aangifte om het onderzoek door de rijksrecherche niet te schaden. Dit weekend werd bekend dat Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) voorkeurskandidaat is. Het lekken van namen tijdens de procedure is strafbaar. (Novum)

Man (29) aangehouden om verdwijnen meisjes

Rotterdam. De politie heeft een 29-jarige Amsterdammer aangehouden wegens betrokkenheid bij de verdwijning van twee tienermeisjes uit Vleuten en De Meern. De vriendinnen van 14 en 15 jaar werden sinds vorige week vermist en zijn zondagavond teruggevonden in een woning in Rotterdam. Volgens de politie werden ze gevonden in redelijk goede gezondheid maar „onder verdachte omstandigheden”. De meisjes waren weggelopen van huis. Zondagavond ging via televisie een opsporingsbericht uit, waarna de politie enkele tientallen tips binnenkreeg. Die informatie leidde uiteindelijk naar de woning in Rotterdam. Of de meisjes slachtoffer zijn geworden van een loverboy, wil de politie niet bevestigen. Ook is onduidelijk welke rol de aangehouden Amsterdammer heeft gespeeld bij de verdwijning. (NRC)

Nederlanders lichtten mogelijk Duitsers op

Rotterdam. Twee Nederlanders hebben vermoedelijk duizenden Duitse burgers opgelicht. Dat meldde de Duitse politie gisteren. Een 62-jarige man uit Rotterdam en zijn 65-jarige partner uit Amsterdam boekten zonder toestemming geld van rekeningen af. Slachtoffers hadden zogenaamd een machtiging afgegeven na de aankoop van een applicatie voor mobiele telefoons. Ze hadden echter niets gekocht en ook de applicatie bestaat niet. De politie heeft beslag gelegd op een rekening, waar ongeveer 1,7 miljoen euro op staat. De Nederlandse verdachten worden nog gezocht. (Novum)

Reclassering ontheemd na vondst asbestsporen

Rotterdam. Zo’n driehonderd medewerkers van Reclassering Nederland en tachtig medewerkers van het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond hebben gisteren hun kantoor moeten verlaten. Op diverse etages van het Rotterdamse gebouw zijn asbestsporen aangetroffen. In de lucht is geen asbest aangetroffen en de gezondheidsrisico’s worden laag ingeschat, aldus directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland. De medewerkers werken nu thuis of zitten tijdelijk op andere vestigingen. De Arbeidsinspectie doet nader onderzoek in het pand. (NRC)