Kort nieuws Economie

Mexico en VS bundelen oliewinning bij grens

Las Cabos. De Verenigde Staten en Mexico gaan samenwerken bij het boren naar olie en gas langs hun maritieme grens in de Mexicaanse Golf. Met het gisteren ondertekende akkoord over de winning en verdeling van grondstoffen in het grensgebied komen tientallen miljoenen vaten olie vrij voor exploitatie. Met het akkoord moeten ruzies over het eigendom van de grondstoffen worden voorkomen, zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton. Ook de kans op olierampen moet kleiner worden door de samenwerking. (AP)

Jaar begint slecht voor uitzendbranche

Rotterdam. De uitzendbranche is slecht begonnen aan het nieuwe jaar. In de eerste vier weken van het jaar daalde het aantal uitzenduren met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet nam af met 3 procent. Dat meldde brancheorganisatie ABU vanochtend. In de laatste meetperiode van 2011 nam zowel het aantal uren als de omzet nog toe. In alle sectoren daalde het aantal uren. De daling was het grootste in medische sector met 15 procent. Ook in de voor de branche belangrijkste sector, de industrie, was de afname fors met 7 procent. De techniek daalde met 2 procent. Eerder dinsdag voorspelde het ING Economische Bureau voor heel 2012 een daling van de flexwerkmarkt van 5 procent. (Novum)

Consument iets minder somber

Rotterdam. Nederlandse consumenten waren in februari iets minder pessimistisch dan een maand eerder. De indicator van het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg met 1 punt naar -36. De stemming verbeterde omdat consumenten iets meer vertrouwen kregen in het economische klimaat, vooral over de komende twaalf maanden. De koopbereidheid van consumenten liep juist terug. Consumenten achten het momenteel geen gunstige tijd voor grote aankopen zoals meubels, wasmachines en auto’s. (Novum)

Prijs koopwoning minder hard gedaald

Rotterdam. De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in januari gemiddeld 3,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling was minder groot dan in december, toen de koopwoningen nog 4 procent in prijs daalden. Ten opzichte van december waren de verkoopprijzen 0,6 procent hoger. Het was voor het eerst in vijf maanden dat de prijzen in vergelijking met de maand ervoor stegen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS en het Kadaster. De huizenprijzen waren in alle provincies lager. De prijsdaling was met ruim 5 procent het sterkst in Gelderland. In januari wisselden iets meer dan zevenduizend bestaande koopwoningen van eigenaar: ruim 15 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. (Novum)

Onverwacht verlies voor CSM

Rotterdam. CSM heeft over 2011 onverwacht een nettoverlies geboekt, vanwege een afschrijving van 249 miljoen euro op het onderdeel Bakery Supplies Europe. Dat maakte de producent van bakkerijproducten en melkzuurtoepassingen vanochtend bekend. Het nettoverlies van CSM over 2011, dat vorig jaar in korte tijd twee winstwaarschuwingen afgaf, kwam door de afschrijving uit op 174,3 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een nettowinst van 99,3 miljoen euro geboekt. De omzet steeg met 4,1 procent naar 3,113 miljard euro. CSM kondigt kostenbesparingen van 30 miljoen euro aan. Het bedrijf wil in 2013 nog 50 miljoen euro besparen. (Novum/Dow Jones)