Kort nieuws Cultuur

BankGiro Loterij financiert Zomerexpo

den haag. De BankGiro Loterij verbindt zich als partner aan de manifestatie Zomerexpo, de landelijke beeldendekunsttentoonstelling die door open inschrijving tot stand komt. De goededoelenloterij steunt Zomerexpo in elk geval dit jaar met 22.500 euro. Dat is het totaal aan prijzengeld dat Zomerexpo uitkeert aan deelnemende kunstenaars. Er is de hoofdprijs: 10.000 euro prijzengeld voor deelnemende kunstenaars die van het publiek in het Gemeentemuseum Den Haag de meeste stemmen ontvangen, plus nog eens twee museumprijzen van respectievelijk 7.500 en 5.000 euro. Zomerexpo is een initiatief van Stichting ArtWorlds, en wordt gesteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Mondriaan Stichting. Volgend jaar houdt de financiering van de Mondriaan Stichting op. (NRC)

Bassist Michael Davis (68) overleden

LOS ANGELES. Bassist Michael Davis van de rockband MC5 is vrijdag in Californië overleden aan een leverkwaal. De muzikant was 68 jaar oud. Davis sloot zich begin jaren zestig aan bij de revolutionaire band uit Detroit en zou later ook in een andere versie van de groep, DKT-MC5, spelen. Tussen 1964 en 1972 maakte de band in de oorspronkelijke line-up zijn meest succesvolle periode mee. Davis was nog steeds gewild, ook als producer. Hij zou deze week naar België komen voor opnames met punkmuzikant Sonny Vincent. Davis was daarnaast medeoprichter van de Music Is Revolution Foundation, een stichting die muziekonderwijs op scholen bevordert. (Novum)

Sopraan Elizabeth Connell (65) overleden

LONDEN. Operazangeres Elizabeth Connell is zaterdag in Londen overleden aan kanker. Dat heeft haar artiestenmanagement Helmut Fischer Artists International gisteren bekendgemaakt. Connell is 65 jaar oud geworden. De in Zuid-Afrika geboren sopraan werd geprezen om haar rollen in opera’s van Wagner, Strauss en Beethoven. Ze werd geboren in Port Elizabeth en verhuisde in 1970 naar Londen. Twee jaar later beleefde ze haar operadebuut op het Wexford Festival Opera in Ierland. Connell was lange tijd verbonden aan de English National Opera en Opera Australia en trad op op het Bayreuth Festival, in La Scala in Milaan en de Metropolitan Opera in New York. Connells laatste optreden was in november. (Novum)