Kim Dotcom toch op borgtocht vrij

This video grab taken from pool video footage shows Megaupload founder Kim Dotcom, attending the North Shore court in Auckland on January 25, 2012. Dotcom was denied bail in New Zealand, with a judge saying he was concerned the Internet tycoon's vast wealth meant he could flee the country if released from custody. Dotcom, also known as Kim Schmitz, is among seven people indicted by the US Justice Department and FBI accused of "massive worldwide online piracy of numerous types of copyrighted works, through Megaupload.com" and other sites. AFP PHOTO / POOL
This video grab taken from pool video footage shows Megaupload founder Kim Dotcom, attending the North Shore court in Auckland on January 25, 2012. Dotcom was denied bail in New Zealand, with a judge saying he was concerned the Internet tycoon's vast wealth meant he could flee the country if released from custody. Dotcom, also known as Kim Schmitz, is among seven people indicted by the US Justice Department and FBI accused of "massive worldwide online piracy of numerous types of copyrighted works, through Megaupload.com" and other sites. AFP PHOTO / POOL Dotcom tijdens zijn eerste voorgeleiding in Nieuw-Zeeland, op 25 januari. Foto AFP

Kim Dotcom, de vorige maand aangehouden extravagante oprichter van Megaupload, is vandaag op borgtocht vrijgelaten. Een Nieuw-Zeelandse rechter meent dat Dotcom (38) niet vluchtgevaarlijk genoeg is om hem borg te ontzeggen. Dit meldt de Nieuw-Zeelandse zender TVNZ.

Update 13.10 uur: Eerder schreven wij hier dat een hoorzitting over de uitlevering van Dotcom naar de Verenigde Staten vandaag zou dienen, maar dat klopt niet. Die hoorzitting vindt naar verwachting pas op 20 augustus plaats. Maar, ook die datum staat nog niet vast.

Dotcom (geboren als Kim Schmitz, maar officieel z’n naam laten veranderen) ging in hoger beroep tegen een eerdere beslissing van een Nieuw-Zeelandse rechtbank, waar werd bepaald dat Dotcom zeer vluchtgevaarlijk was en daarom niet op borgtocht mocht vrijkomen. De Duitse hacker zou, meende het Hogerechtshof van Auckland, makkelijk kunnen verdwijnen met zijn toegang tot grote sommen geld, en z’n talent om van identiteit te wisselen.

Dotcom werd eind januari, op gezag van de Amerikaanse autoriteiten, met drie medewerkers op zijn verjaardagsfeest aangehouden in zijn miljoenenvilla buiten Auckland (naar verluidt het duurste huis van Nieuw-Zeeland), waar hij zich met een geladen jachtgeweer had opgesloten in een gebarricadeerde ruimte in z’n huis, een ‘saferoom’. De FBI rolde hiermee Megaupload, de door hen steevast gelabelde ‘megasamenzwering’, op.

‘Vluchtgevaar Dotcom is niet te groot’

De rechter van het North Shore District Court bepaalde vandaag echter dat Dotcom zo vluchtgevaarlijk niet zou zijn. Volgens TVNZ meende de rechter dat, ook al moet Dotcom regelmatig in contact staan met de autoriteiten, worden z’n computers in beslag genomen en worden z’n bewegingen in de gaten gehouden, het gevaar dat hij het land uit vlucht dan nog niet te groot is.

Drie van Dotcom’s medewerkers, Mathias O., Finn B., en de 29-jarige Nederlander Bram van der K., werden eerder al op borgtocht vrijgelaten.

FBI moet bewijzen dat uitlevering gerechtvaardigd is

Dotcom zal in augustus in elk geval acte de précense geven; dan dient de hoorzitting over het uitleveringsverzoek dat de FBI heeft ingediend om Dotcom naar de VS te halen - naar verwachting op 20 augustus. De Amerikanen willen Dotcom berechten in een rechtbank in Virginia. De FBI moeten morgen aantonen dat de vermeende criminele handelingen van Dotcom ook in Nieuw-Zeeland als misdaden zouden worden aangemerkt, die minstens twaalf maanden cel zouden opleveren. In de VS kan Dotcom voor maximaal twintig jaar in een cel verdwijnen.

Dotcom zou de leider zijn van een groep die 175 miljoen dollar binnenharkte met het illegaal kopiëren en distribuëren van muziek, films en ander auteursrechtelijk beschermd werk. Dotcom en enkele van zijn medewerkers worden verdacht van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie.

Veel gebruikers van de site beklagen zich over de door de FBI verwijderde bestanden, waaronder veel onschuldig, persoonlijk werk. Enkele Piratenpartijen verzamelen klachten tegen de FBI en zijn van plan een aanklacht in te dienen voor het verwijderen van hun materiaal.

Nieuwe aanklachten en tegoeden bevroren

Afgelopen zaterdag legden de Amerikaanse autoriteiten meer aanklachten tegen Dotcom en z’n Megaupload-medewerkers neer. Zo wordt hen nu ook aangewreven dat ze tegen rechthebbenden hebben gelogen. Het bedrijf zou, in een speciaal daarvoor opgerichte service, beloftes hebben gedaan aan rechthebbenden om hun materiaal te verwijderen van Megaupload, wat vervolgens niet gebeurde. Ook is nog eens 50 miljoen dollar van het bedrijf bevroren.