Hunkering op een bankje

Hilversum / Studio Radio Nederland Wereldomroep / Uit Het Avro Radiotheater De Kus / Huub Stapel en Carine Crutzen, regie Peter te Nuyl / AVRO Michel Schnater

Uit het AVRO Radiotheater - De KusRadio 1, 00.45 - 01.00 uur (10 delen, van 21 t/m 25/2 en 28/2 t/m 3/3)

Een man en een vrouw ontmoeten elkaar in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Hij wandelt er, zij zit op een bankje. Vanaf het moment dat hij zich naast haar voegt, zogenaamd om te genieten van het uitzicht, ontstaat er een scala aan emoties. De situatie is spannend, precair, ook eng. Is die man wel te vertrouwen? Dit Radiotheater, zoals de AVRO het hoorspel De Kus noemt, is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Ger Thijs, die ook de radioregie voert. Acteurs Huub Stapel en Carine Crutzen speelden bij de toneelopvoering in het vorige seizoen eveneens de hoofdrollen.

Stapel als de wildvreemde man vertolkt een tweederangs cabaretier. Hij probeert de vrouw op te monteren. Ze is onderweg naar het ziekenhuis en leeft in grote angst: heeft ze wel of geen borstkanker? Tijdens de toneelvoorstelling overheerste een ingetogen sfeer. In dit hoorspel zijn de emoties heftiger aangezet, zeker naarmate de reeks vordert. Stapels erotische toenaderingen tot de vrouw krijgen nu, meer dan in de theaterzaal, iets angstwekkends. Ondanks de felle afwijzing door Crutzen klinkt op fraaie wijze hunkering naar begrip en tederheid in haar woorden. De man maakt haar duidelijk dat hij degene is op wie ze altijd wachtte. Ze wil het niet weten, en toch gelooft ze het. Fanfaremuziek en een enkel natuurgeluid verhogen de landelijke sfeer; als luisteraar zie je Stapel en Crutzen daar zitten, ondanks alles tot elkaar aangetrokken.

Kester Freriks

    • Kester Freriks