Hoe ontstaat haarpijn?

Marisca Rigutto uit Den Haag vraagt zich af hoe je aan haarpijn komt. „Soms heb ik er last van als ik te lang een staart in heb gehad. Maar soms sta ik er ook gewoon mee op. En dat kan behoorlijk zeer doen.”

„Haarpijn is niet zeldzaam, maar wordt maar zelden beschreven in de medische literatuur”, staat op www.huidinfo.nl. Dat klopt, want de term wordt voor verschillende soorten pijn gebruikt: pijn door gespannen spiertjes en het medisch onbekende fenomeen ‘haarpijn’. Dermatologen met als specialisme ‘haarpijn’ zijn zeer zeldzaam.

Coen Gho is zo’n zeldzame dermatoloog, die als specialist hoofdhuid- en haarziekten bij het Hair Science Institute werkt. Hij legt uit dat haarpijn wordt veroorzaakt door gespannen spiertjes in de haarzakjes, een strakke staart kan dat veroorzaken. Met nat haar gaan slapen, geeft hetzelfde effect. „Je haar heeft dan zo lang één kant op gestaan dat het pijn doet als je het vanuit coupe windhoos in de normale vorm kamt.” Volgens hem hebben mensen met haarpijn ook vaak spanningshoofdpijn. „Een remedie tegen haarpijn bestaat niet, maar voor sommige mensen helpt een massage van de hoofdhuid of een warme douche.

Loek Habbema, dermatoloog bij Medisch Centrum ’t Gooi, vertelt over de andere soort haarpijn. Er is in de medische wereld weinig bekend over ‘trichodynie’, dat letterlijk pijn aan de haren betekent. Volgens Habbema spreekt men uitsluitend over haarpijn „indien er geen afwijkingen aan de huid of de haren zijn te zien”.

Mensen klagen volgens hem het meest over haarpijn tijdens griep of voorafgaand aan haaruitval. Oorzaak zouden ontstekingscellen zijn die je in de huid kan vinden na haaruitval. Of misschien komt er een neuropeptide, een molecuul dat zenuwactiviteit beïnvloedt, vrij als je haar uitvalt en veroorzaakt deze bij veel haaruitval pijn. Maar een eenduidig antwoord is er niet. In de wetenschap wordt volgens Habbema vaak naar psychische oorzaken gewezen. „Er wordt geschreven dat tot wel 75 procent van patiënten met ‘burning scalp syndrome’ ook ‘andere’ psychische stoornissen hebben.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Rianne Kouwenaar