'Het voelt als een trap onder mijn achterste'

Netherlands, Voerendaal, 21.02.2012 Jan Hendriks, oud-journalist Dagblad de Limburger, nu met pensioen. foto Chris Keulen

Naam: Jan Hendriks (74)

Woonplaats: Voerendaal

Pensioenfonds: Mediagroep Limburg

Aangekondigde korting: 7 procent

Voormalig beroep: journalist bij dagblad De Limburger.

„Ik heb er veertig jaar voor gewerkt om mijn pensioen op te bouwen. En natuurlijk begrijp ik dat het economisch slecht gaat en dat we met zijn allen ouder worden. Maar een korting van 7 procent! Dat vind ik crimineel en ik begrijp het ook niet. Waarom word ik met 7 procent gekort en gepensioneerden bij het ABP maar met een half procent?

„Ik ben nu 15 jaar gepensioneerd. De afgelopen jaren is er al geen cent bijgekomen, ondanks de inflatie. En dan nu deze korting. Mijn vrouw heeft uitgerekend wat die korting voor ons precies inhoudt. We hebben netto 2.300 euro pensioen. Daar komt de AOW nog bij: in totaal moeten we rondkomen van 3.500 euro netto. Als daar 7 procent korting vanaf gaat en we ook nog rekening moeten houden met een korting op de tegemoetkoming in de ziektekosten, hebben we op maandbasis een paar honderd euro minder om uit te geven. Dan moeten we keuzes maken. Kunnen we nog uitstapjes maken met de kleinkinderen? Kunnen we onze jaarlijkse vakantie in Spanje nog wel betalen? We zullen moeilijke keuzes moeten maken.

„Het pensioenfonds heeft ons begin deze maand geïnformeerd en gezegd dat ze proberen om korting te voorkomen. Maar ze zeiden erbij dat er waarschijnlijk niet aan te ontkomen valt. Zo’n boodschap voelt als een trap onder je achterste. Ook al omdat er nergens een instantie is waar je je beklag te doen.

„We voelen ons een beetje afgedaan. Alsof we er niet meer toe doen en er zomaar geld van ons kan worden afgepakt. Machteloos en rechteloos. Ze pakken het met de kolenschop van ons af, terwijl ik er wel veertig jaar over gedaan heb om dit pensioen op te bouwen.”