Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Het is rond: Griekenland krijgt nog eens 130 miljard aan noodsteun

De Griekse minister Evangelos Venizelos op de persconferentie na de bijeenkomst van gisteren en vannacht.
De Griekse minister Evangelos Venizelos op de persconferentie na de bijeenkomst van gisteren en vannacht. Foto Reuters / Yves Herman

Griekenland krijgt nieuwe noodhulp. Vannacht kwamen de ministers van Financiën van de eurozone overeen dat er nog eens 130 miljard euro wordt toegezegd om het land te behoeden voor een faillissement. Nooit eerder werd zo’n hoog bedrag als noodsteun toegezegd.

Na meer dan twaalf uur vergaderen in Brussel kwam Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, rond kwart voor vijf vannacht met de mededeling dat ze eruit waren. Hij sprak van een ‘zeer goed akkoord’. Met het geld moet Griekenland in 2020 de schuld hebben teruggebracht naar 120,5 procent van het bruto nationaal product. Nu is dat nog zo’n 160 procent.

Akkoord is opsteker voor de euro

Het akkoord brengt de euro wellicht weer in wat rustiger vaarwater. Zonder de deal zou Griekenland mogelijk volgende maand al niet meer aan betalingsverplichtingen kunnen voldoen, failliet gaan en uit de eurozone worden gezet. Hoewel niemand precies weet hoe dat de rest van de eurolanden zou beïnvloeden, zijn ze van mening dat het land redden goedkoper is dan de onvoorspelbare kosten van zo’n default.

Maar aan de andere kant: het is ook niet zeker dat Griekenland hiermee definitief van de afgrond is gered, zei onze correspondent in Brussel Marloes de Koning gisteren vooruitlopend op de onderhandelingen:

“De Griekse economie is in korte tijd met bijna zeven procent gekrompen, een hele sterke krimp dus. Het is slecht te voorspellen hoe deze economie zich de komende maanden en jaren ontwikkelt. De Griekse staatsschuld zou naar huidige verwachtingen dalen tot 129 procent in 2020, met de steun van Europa. Tegelijkertijd wordt 120 procent als beheersbaar gezien. Voor enkele landen, waaronder Nederland, is dat een groot obstakel. Daarnaast is het nog de vraag of Athene zich wel gaat houden aan de strenge voorwaarden waar het land aan moet voldoen om vanavond groen licht voor het fonds te krijgen.”

‘Enkele hindernissen’ stonden akkoord nog in de weg

Dat het akkoord eraan zat te komen, werd de afgelopen dagen al duidelijk. Toch waren er nog enkele hindernissen, zoals het bepalen van het verlies dat privé-obligatiehouders moesten gaan nemen. In het akkoord staat dat in de meeste gevallen een percentage van 53,5 procent is afgesproken.

Jan Kees de Jager sprak achteraf met voorzichtige woorden: hij zei dat het recordbedrag aan noodsteun ‘niet iets om over te juichen’ is en dat het nu afwachten is of Griekenland de maatregelen doorvoert die nodig zijn. We hebben belangrijke stappen gezet, zei hij, maar: ‘Griekenland is aan zet’.

http://nos.nl/video/343374-de-jager-griekenland-nu-aan-zet.html

Niet de eerste keer dat er noodsteun toegezegd wordt

In mei 2010 kreeg Griekenland een eerste pakket noodhulp toegezegd, toen van 110 miljard euro. Die werd, net als met het nu toegezegde bedrag gaat gebeuren, in verschillende tranches overgemaakt.

Lees hier de volledige verklaring van de eurolanden naar aanleiding van het akkoord.