Frits Staal (81) overleden

De Nederlandse filosoof en taalkundige Frits Staal is overleden. Dat meldt de NOS. Staal, de zoon van architect Jan Frederik Staal, studeerde wiskunde, natuurkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna vertrok hij naar India om er Sanskriet en Indiase filosofie te studeren. In 1962 werd Staal hoogleraar Filosofie, opnieuw aan de UvA. In

De Nederlandse filosoof en taalkundige Frits Staal is overleden. Dat meldt de NOS.

Staal, de zoon van architect Jan Frederik Staal, studeerde wiskunde, natuurkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna vertrok hij naar India om er Sanskriet en Indiase filosofie te studeren. In 1962 werd Staal hoogleraar Filosofie, opnieuw aan de UvA. In 1967 vertrok hij naar Berkeley, Californië.

Boeken-medewerker Menno Lievers schreef in 2004 over Staal:

Frits Staal is een vooraanstaande geleerde die zijn sporen en ons respect heeft verdiend door onderzoek te doen op het gebied van de culturele antropologie van Zuid- en Zuidoost-Azië. Zijn belangrijkste werk is Agni, The Vedic Ritual of the Fire Altar, een uitvoerige beschrijving van dit drieduizend jaar oude Vedisch ritueel in Zuid-India. Staal baseerde er zijn eigen uitdagende theorie op dat rituelen betekenisloos zijn. Alles draait om de juiste procedure, en niet om de religie waarbinnen dat ritueel plaatsvindt. Het ritueel heeft wel een syntaxis, maar geen semantiek.

In 1975 woonde Staal het voornoemde Vedische ritueel bij. Hij maakte er naast de genoemde boeken ook een documentaire over, Altar of Fire. Hier een fragment:

Staal publiceerde een omvangrijk oeuvre, zowel wetenschappelijk als voor een breder publiek. In 1992 hield Max Pam een vijf uur durend interview met Staal.
Het overlijden van Staal in zijn woning in Thailand, eergisteren, is internationaal nieuws.