Erotische horror uit Japan

Game

Catherine

Van: Atlus. Voor: PlayStation 3, Xbox 360 ****

De Japanse samenleving gaat gebukt onder een bevolkingskrimp, doordat er te weinig kinderen worden geboren. Van de huidige 128 miljoen inwoners is in 2060 naar verwachting nog maar tweederde over. Catherine snijdt precies dat onderwerp aan, uiteraard op zeer Japanse wijze.

Hoofdrolspeler Vincent Brooks heeft al vijf jaar een stabiele relatie met vriendin Katherine, maar gespreksonderwerpen als trouwen en kinderen mijdt hij liever. Na een avond drinken met vrienden wordt hij uit zijn comfortzone getrokken door de verleidelijke blondine Catherine. Sindsdien houden lugubere nachtmerries hem uit zijn slaap.

Met Catherine slaat de getalenteerde Japanse ontwikkelstudio Atlus een gewaagde nieuwe richting in. Enerzijds is het een interactief verhaal met een mix van horror en erotiek, waarbij je bijvoorbeeld moet kiezen hoe Vincent zich gedraagt in de kroeg: keurig op tijd naar huis of ladderzat hopen op bezoek van Catherine? Anderzijds is het een grimmig platformspel waarin je de torenhoge blokconstructies van Vincents dromenwereld beklimt, terwijl een morbide monster je op de hielen zit. Het zijn twee totaal verschillende componenten, maar beide vernieuwend en geslaagd.

Na afloop van elk nachtmerrie-level tref je een biechtstoel aan. Daarin vraagt een schim of je sadistisch of juist masochistisch bent aangelegd. De antwoorden die je hierop geeft, hebben invloed op de afloop van het spel. Kiest Vincent voor zijn high school lover, voor zijn mysterieuze droomvrouw of voor een ongebonden leven? Het kan allemaal.

    • Guan van Zoggel