Enschede weert Utrechtse hooligans

59 Utrechtse hooligans mogen zondag Enschede niet in. Dan speelt FC Utrecht tegen FC Twente in stadion de Veste. De Enschedese burgemeester Peter den Oudsten heeft de supporters voor die dag een gebiedsverbod opgelegd. De maatregel komt bovenop het landelijke stadionverbod dat door de KNVB al was afgekondigd voor deze fans.

Enschede treft de maatregel uit voorzorg. Volgens de gemeente zijn er geen signalen dat „gecoördineerde acties” worden voorbereid, maar heeft zij op basis van eerdere ervaringen „het ernstige vermoeden” dat het tot confrontaties kan komen tussen fans van FC Twente en FC Utrecht.

Bij eerdere onderlinge duels deden de problemen zich vaak buiten de stadions voor. „Daar zit een zeker patroon in. Vandaar dat wij deze fans nu uit voorzorg de toegang tot de stad ontzeggen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Enschede.

Twee maanden geleden ging het nog mis in Utrecht. Supporters van FC Twente gooiden toen vuurwerk in het Utrechtse gezinsvak. Utrechtse hooligans belaagden daarna het vak met Twentesupporters. De wedstrijd moest korte tijd worden stilgelegd.

Ook buiten het stadion waren problemen. De politie, die het duel niet als een risicowedstrijd had aangemerkt, moest waarschuwingsschoten lossen. Door publicaties van camerabeelden op internet heeft de politie de hooligans opgespoord. Een aantal van hen had zichzelf gemeld.

De gemeente Enschede heeft de Utrechtse hooligans gisteren schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit. Zij kunnen bezwaar aantekenen. Donderdag wordt het verbod definitief. De gemeente stelt het verbod in op basis van de Gemeentewet. Volgens de KNVB komt het vaker voor dat zulke gebiedsverboden worden afgekondigd.

De gemeente Enschede erkent dat het verbod niet eenvoudig te handhaven is. De woordvoerder: „Agenten kunnen niet met 59 fotootjes op zak gaan lopen. Maar deze supporters zijn wel bekend bij de politie. De kans is klein dat ze het stadion bereiken.”