Een wandeling met 45 Sint Bernards

Rita Koot, Voorhout (Z-H):

„De jaarlijkse Snertwandeling was afgelopen zondag weer helemaal geweldig. Er waren iets minder honden, waarschijnlijk doordat het carnavalsweekend was. Maar met 45 honden en zestig bazen en bazinnen hadden we toch weer een mooie opkomst.

„Eerst hebben we met z’n allen rondom een plas hier in de buurt gewandeld. Heerlijk, met die ravottende honden om ons heen. Eén pup zat in een bolderkar. Die mocht nog niet zo lang achter elkaar wandelen.

„Na de wandeling hebben we bij ons thuis erwtensoep gegeten, in een tuinbouwkas. Daar zijn alleen de rustige honden bij, wat baasjes zelf heel goed kunnen inschatten. Je wilt niet meemaken dat twee honden gaan dollen en dan door het glas knallen.

„Sint Bernards herkennen elkaar, dat kun je aan alles merken. Ze reageren blij en tamelijk rustig als ze elkaar zien. Ze komen vaak uit hetzelfde nest, of ze hebben dezelfde moeder. Dat voelen ze. Op honden van een ander ras reageren ze veel schichtiger.

„Wij zijn de afdeling West van de Hollandse Sint Bernard Club. Elke windstreek heeft z’n eigen afdeling. Ieder jaar organiseren we een clubdag, vier wandelingen, een bowling en barbecue. De laatste twee activiteiten zijn zonder honden, uiteraard: bowling of barbecuen met honden erbij gaat een beetje lastig.

„Zelf heb ik zeven Sint Bernards: vijf teven, twee reuen. Ik heb een kennel, ik ben fokker. Ik vind Sint Bernards heerlijke knuffelberen. Mooi zijn ze, honden met uitstraling – ja, echt fantastische beesten.”

Gezocht: groepsfoto’s mét een opmerkelijk verhaal. Historischefamiliefoto’s zijn vaak ingestuurd. De redactie zoekt met name ook recente foto’s. Mail foto en tekst naar mensen@nrc.nl.