Een echte Death Star kost 644 biljard euro

Still uit Star Wars: Return of The Jedi. Foto YouTube

Echte fans van Star Wars gaan tot het extreme om te laten zien hoe gaaf ze de films en de achterliggende mythologie vinden. Maakten duizenden fans eerst gezamelijk een eigen versie van de alleereerste aflevering van de trilogie, rekenden anderen uit hoeveel een van de meest iconische ruimtestations in het echt zou kosten.

Een groep economiestudenten van de Lehigh University in Pennsylvania rekenden uit dat het bouwen van de Death Star - die hele planeten kan vernietigen met een laserstraal - met bestaande materialen zo’n 644 biljard euro zou kosten. Dat is ongeveer dertien keer het bruto binnenlands product van alle landen ter wereld samen.

De Death Star ‘in werking’:

Het bouwen zou overigens ook meer dan 833.000 jaar duren. Impliceerden de bovenstaande getallen al dat het bouwen van een doem en verderf zaaiende kunstmaan onmogelijk was, laat de tijdsduur van de bouw zien dat je er maar beter niet aan kunt beginnen.

In de film Clerks van Kevin Smith (1994) werd de bouw van de Death Star in Star Wars: Return of The Jedi ook al uitgebreid gesproken:

Toch is het natuurlijk leuk om te kijken naar de praktische kanten van science fiction. En niet alleen Star Wars. Heeft iemand zich ooit afgevraagd hoeveel dagen Bill Murray gevangen zit in het mistroostige Punxsutawney in de film Groundhog Day?

    • Hans Klis