Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

DSK in staat van beschuldiging gesteld in prostituee-affaire

Dominique Strauss-Kahn arriveerde vanochtend bij een politiebureau in Lille. Vandaag praat hij daar over de ‘Carlton-affaire’.
Dominique Strauss-Kahn arriveerde vanochtend bij een politiebureau in Lille. Vandaag praat hij daar over de ‘Carlton-affaire’. Foto AP / Michel Spingler

Voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn is vanochtend officieel in staat van beschuldiging gesteld voor vrouwenhandel. Hij zou betrokken zijn geweest bij het organiseren van orgieën met prostituees in hotels in Frankrijk en België. Dat hij beschuldigd wordt en niet slechts getuigt, lijkt een praktische keuze.

‘DSK’ kan de komende 48 uur ondervraagd worden over de zaak. Twee mannen die banden met hem hebben worden ervan verdacht bedrijfsgelden te hebben misbruikt om daarmee de diensten van de prostituees te betalen. Vorig jaar bood Strauss-Kahn zelf aan om als getuige deel te nemen aan het onderzoek naar de zogenaamde ‘Carlton-affaire’, vernoemd naar een luxueus hotel in Lille waar de praktijken plaats zouden hebben gevonden. Strauss-Kahn wil naar eigen zeggen duidelijk maken dat hij niet wist dat de vrouwen prostituees waren.

In staat van beschuldiging, want dan krijgt DSK een advocaat

Dat hij vandaag in staat van beschuldiging gesteld is, en niet slechts ondervraagd wordt als getuige, is een zwaardere aanpak dan verwacht werd. Maar eigenlijk is dat een formaliteit die het voor beide partijen praktischer maakt, legt onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe, uit.

“Dit gebeurt zodat zijn rechten beter beschermd worden dan als hij slechts een getuige was geweest. Hij krijgt een advocaat bij de ondervraging, er worden verplichte pauzes ingelast en de partijen ondertekenen een proces-verbaal, zodat het gezegde later niet weer ontkend kan worden. Dat zijn de drie belangrijkste verschillen.”

“Strauss-Kahn zal vandaag vertellen dat hij niet wist dat de vrouwen prostituees waren en dat hij er niet voor betaalde. Hoe dan ook: het houdt Frankrijk nog altijd bezig, ook al speelt hij geen rol meer op het internationale toneel. Het toont aan dat hij er een bijzonder losbandige levenswandel op nahield.”

Affaire met hotelmedewerkster kostte hem zijn IMF-baan

DSK kwam vorig jaar mei in het nieuws omdat hij door een hotelmedewerkster in New York werd beschuldigd van verkrachting. Die zaak werd uiteindelijk door het Openbaar Ministerie in New York afgeblazen omdat er twijfels waren over de verklaringen van de vrouw. Door alle commotie had Strauss-Kahn zijn positie bij het IMF inmiddels neergelegd.

Ook de aanranding in 2003 waarvan een Franse schrijfster hem beschuldigde, leidde niet tot vervolging. Strauss-Kahn bekende, maar de openbare aanklager in Parijs liet de zaak vallen omdat de strafbare feiten verjaard waren.