Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Drie vragen over de verkiezingen in Jemen van vandaag

Caption: A boy stands between posters of Yemen's Vice President Abd Rabbu Mansour Hadi during an election rally in Sanaa February 20, 2012. Yemenis head to the polls on February 21 for an election in which Hadi is the sole candidate to take over from President Ali Abdullah Saleh and steer the country during a two-year transitional period. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Caption: A boy stands between posters of Yemen's Vice President Abd Rabbu Mansour Hadi during an election rally in Sanaa February 20, 2012. Yemenis head to the polls on February 21 for an election in which Hadi is the sole candidate to take over from President Ali Abdullah Saleh and steer the country during a two-year transitional period. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een jongen staat in hoofdstad Sana'a tussen twee posters van de enige kandidaat voor de Jemenitische presidentsverkiezingen oud-vicepresident Abd Rabbu Mansour Hadi. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

Vandaag mogen de Jemenieten naar de stembus om voor het eerst sinds 33 jaar een nieuwe president te kiezen. Deze, door Obama gesteunde, verkiezingen zetten finaal een punt achter het tijdperk van president Ali Abdullah Saleh die na maandenlang protest en gewelddadige onderdrukking de macht overdraagt. Drie vragen aan NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants over de presidentsverkiezingen van vandaag.

1. Wie nemen het tegen elkaar op tijdens de presidentsverkiezingen?

De Jemenitische bevolking kan maar op één kandidaat stemmen en dat is Abed Rabbo Mansour al-Hadi. Hij was de vice-president onder Saleh. Zijn verkiezing luidt in zekere zin het einde in van het tijdperk van Saleh.

2. Maar een kandidaat? Dan is het toch geen echte verkiezing?

Dit zijn inderdaad geen echte verkiezingen. Maar het maakt wel onderdeel uit van de voorwaarden van machtsoverdracht die opgesteld werd door de Golf Samenwerkingsraad en die Saleh eind november ondertekende. Hadi moet wel meer dan vijf miljoen stemmen behalen bij de verkiezingen morgen, anders komt hij niet onder de schaduw van Saleh uit.

3. De vice-president wordt dus president. Hoe zit het dan met de macht van Saleh?

Hadi is een instrument van het regime van Saleh, zij hebben jarenlang samengewerkt. Saleh is weg, maar ook weer niet. Op dit moment verblijft de voormalige president nog in de Verenigde Staten, maar hij heeft al aangegeven dat hij zal terugkeren naar Jemen om zijn regeringspartij te gaan leiden. Daarnaast bezet de familie van Saleh nog altijd belangrijke posities in het land en in het leger. Zijn zoon Ahmed Ali staat aan het hoofd van de Republikeinse Garde en zijn neef Yehia is hoofd van de veiligheidsdiensten. Saleh is alleen in naam weg.

In januari zond Al Jazeera een uitgebreide reportage uit van Inside Story over de politieke situatie in Jemen. Bekijk hieronder ‘Who is really running Yemen?’ voor meer informatie over de machtspositie van Saleh, Hadi en de verkiezingen van vandaag.

Lees vanmiddag meer over de Jemenitische presidentsverkiezingen in NRC Handelsblad (digitale editie).