De directeur heeft opeens geen vrienden meer

De voormalige schouwburgdirecteur in Nijmegen, Albert Krielen, werd ontmaskerd als fantast. Vandaag staat hij voor de rechter wegens omkoping.

Ooit was hij de ‘koning van het Keizer Karelplein’, een graag geziene figuur in Nijmegen, nu is hij naar eigen zeggen geruïneerd. Albert Krielen, 64 jaar, voormalig schouwburgdirecteur, wordt gezien als een pathologisch leugenaar, een fantast. Vandaag verschijnt hij voor de rechter wegens omkoping.

Krielen stapte in 2009 op als schouwburgdirecteur in Nijmegen nadat dagblad De Gelderlander had gepubliceerd dat hij had gelogen over zijn arbeidsverleden. Hij was, anders dan hij op zijn cv beweerde, nooit piloot geweest bij de KLM noch topman in Japan voor Philips. Daarnaast waren er vragen gerezen over de hoogte van zijn vergoedingen, rond de 175.000 euro bruto per jaar, bestaande uit een vaste vergoeding voor 16 uur en later 24 uur werk per week, die hij ‘oppluste’ met projecten voor diezelfde podia.

Krielen heeft sindsdien niet of nauwelijks meer gewerkt, vertelt hij. „Het lukt niet om aan de slag te komen.” Van „de duizend vrienden” die hij had, zijn er nog twee over. „Het was in één keer voorbij. Na 35 jaar hard werken als tijdelijk manager, altijd zonder wanklank, moet ik straks van alleen een AOW leven. Het is zuur als het zo moet eindigen.”

En dan hangt hem nog een strafrechtelijke veroordeling boven het hoofd. Krielen zou 10.000 euro in rekening hebben gebracht bij een cateringbedrijf dat destijds werkte voor de Stadsschouwburg en concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen, samen de Keizer Karel Podia, waar hij acht jaar lang de baas was. Krielen wilde geld in ruil voor voortzetting van het contract, zo stelt justitie.

Het bedrijf betaalde niet en het contract werd niet verlengd. De catering die het contract daarna kreeg, betaalde wel een bedrag aan Krielen. Daar wordt hij niet voor vervolgd. Uit onderzoek van de rijksrecherche en justitie is gebleken dat hier „een reële tegenprestatie voor lijkt te zijn geleverd” in de vorm van advies en andere werkzaamheden.

Krielen, in 2001 aangetrokken om orde op zaken te stellen bij de podia, ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet: „Van alle zaken waar ik aanvankelijk van ben beschuldigd, zijn er niet veel overgebleven. Dit is het enige. Ik kan mij niet voorstellen dat de rechter mij op basis van wat er nu ligt, veroordeelt.”

De oud-directeur voelt zich slachtoffer van een hetze. In zijn ogen is het vooral voorzitter John Heijmen van de ondernemingsraad die „oppositie” tegen hem heeft gevoerd. Het frustreerde de OR dat de podia de broekriem telkens moesten aanhalen, terwijl Krielen zelf grootverdiener was. Hij incasseerde in de periode 2001-2008 bijna 1,4 miljoen euro bruto, en maakte ook nog eens voor bijna 1.000 euro per week op aan onder meer diners, een chauffeur en business-seats bij voetbalclub NEC, berekende accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC). Heijmen: „Bovendien loog hij alles aan elkaar.”

Krielen reageert: „Als je gaat zoeken, vind je altijd wel iets wat niet klopt.”

Voor alles wat er is gebeurd, heeft hij een verklaring. Zo heeft hij wel degelijk een (verlopen) vliegbrevet, beweert hij. Maar kan hij het niet meer vinden. En het verhaal dat hij wethouder in Rotterdam is geweest, berust op een misverstand.

Is hij geloofwaardig? Krielen: „Dat is aan u.”

De affaire leidde in 2009 ook tot het vertrek van de commissarissen van de podia en SP-wethouder Peter Lucassen.

    • Annette Toonen