Cohen past bij die aardige mensen in Raad van State

Wat moet de afgetreden PvdA-leider Job Cohen nu gaan doen? Eerst moet hij even uitblazen, zijn mind opmaken. Daarna kan hij mooi naar de Raad van State, stelt Hans Wiegel.

Job Cohen heeft een verstandig besluit genomen. Het ging zo ook niet langer. De beelden en verhalen, op de televisie en in de krant. De peilingen. Maar – denk ik – vooral ook het gewroet in eigen kring. De fractievergadering vorige week waarna bekend werd gemaakt dat de Tweede Kamerfractie van de PvdA „nog steeds” achter haar voorzitter stond. Nu, dan weet je wel hoe het echt zit. Het voornamelijk anoniem gefluister in het duister van eigen Kamerleden over wat ze van hun voorzitter vonden. Dat is niet vol te houden.

Job Cohen heeft de eer aan zich gehouden. Hij heeft zijn voorzitterschap neergelegd en vertrekt uit de Tweede Kamer. Hoe hij zich nu voelt, weet ik niet. Maar het zal niet lang duren of hij zal opgelucht zijn.

Alle mooie verhalen, die nu verschijnen van zijn ‘vrienden’ die krokodillentranen laten, kunnen maar beter direct de versnipperaar in.

Even uitblazen, zijn mind opmaken. En dan: hoe verder?

Terug naar de universiteit? Terug naar vroeger maakt meestal niet gelukkig. Een andere functie, bijvoorbeeld die van commissaris van de koningin? Na een burgemeesterschap van de hoofdstad lijkt mij dat ook niet echt mooi.

Kort geleden was ik bij een gesprek in heel kleine kring. We kregen het over Cohen. Een van de aanwezigen opperde Job Cohen vertrouwelijk het lidmaatschap van de Raad van State aan te bieden. Hij zou daar heel goed passen. Aardige mensen, van niveau, geen slangenkuil. En hij is geknipt voor het werk dat daar gedaan wordt.

Zo’n uitnodiging, door het kabinet te doen, past bij hoe we in ons land met mensen van het kaliber van Cohen dienen om te gaan.

Maar eerst even uitblazen.

Hans Wiegel (VVD) was achtereenvolgens Tweede Kamerlid, fractievoorzitter, politiek leider, lijsttrekker, minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier, commissaris van de koningin in Friesland en Eerste Kamerlid.

    • Hans Wiegel